Възможностите за по-тясно сътрудничество в сферата на културата между Областната администрация в Русе и Военноморските сили /ВМС/ ще обсъдят утре Анатоли Станев и контраадмирал Кирил Михайлов. Фокусът на срещата ще бъде поставен върху провеждането на съвместни събития, като най-вероятно по време на разговорите ще бъде повдигнат и въпроса относно състоянието и необходимостта от евентуален бъдещ ремонт на Паметника на моряка в крайдунавския град. Припомняме, че той попада в регистъра на военните паметници в региона заедно с още 94 монумента и паметни плочи в Русенско.

От командването на ВМС предвиждат още среща с кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и провеждане на съвместна пресконференция от 16.30 часа в Кръглата зала на Общината. На нея ще бъдат отличени и трима военнослужещи от състава на флота. Те ще получат грамота от областния управител Анатоли Станев, както и премия от кмета Милков.

Два часа по-късно от 18.30 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка. От 20.00 часа жителите и гостите на Русе ще могат да се насладят на спектакъла "Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС. Събитието ще се проведе на площада пред сградата на Областна и Общинска администрация, като и двете институции подпомагат реализирането на инициативата, посветена на 143-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.

По традиция ежегодно тържествата започват от Русе, люлката на родното военно морячество. През цялата следваща седмица се предвиждат разнообразни инициативи, насочени към малки и големи, като те ще се проведат във Варна и Бургас. Сред тях са дни на отворените врати, изложби, концерти и спартакиада по морски спортове. Кулминацията на честванията ще бъде другата неделя във Варна, където от 09.00 часа на Морската гара ще се проведе ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморските сили на Република България. Минути след това ще се състои и военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ"Н. Й. Вапцаров".