В град Левски бе учреден Инициативен комитет за изработване на скулптурната композиция "Земляците" на тримата емблематични творци, родом от общината – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков. Инициативата е подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова, която беше гост на общоградското събрание. Предварителната идея за скулптурната композиция е на скулптора Борис Борисов, автор на знакови паметници, като големия монумент на Цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово и статуята на Алеко Константинов в центъра на София и други.

Няма българин, малък или голям, който да не обича тези три велики личности, посочи Илияна Йотова и сподели лични спомени от познанството си с Дончо Цончев.

"Рядка привилегия е човек да общува с него. Няма да забравя думите му, че е добре да се стремиш да се развиваш и да вървиш нагоре в професионалния път, но най-важно е израстването на душата ти. Парцалев умееше да ни разсмива, но през смеха и чудесните му роли прозираха и доста горчивина и истини за живота. Човекът ураган Григор Вачков влизаше със своите роли във всеки български дом и ставаше част от всяко българско семейство“, посочи вицепрезидентът.

Кметът на общината Любка Александрова посочи, че Левски е роден град на много изявени творци и артисти, но безспорно емблематични за града и общината са именно Георги Парцалев - театралната усмивка на България, Григор Вачков, Гришата, роден в с. Трънчовица - с кратък, но ярък живот, останал завинаги в сърцата на поколения българи, и Дончо Цончев - писател с многообразен творчески талант и светоусещане, приживе сравняван с класици като Джек Лондон и Ърнест Хемингуей. Александрова изтъкна, че е отговорност към паметта на поколенията, чрез скулптурните фигури, тези личности да живеят сред хората.

Председателят на АБВ Румен Петков, като част от Инициативния комитет, поздрави Любка Александрова за начинанието и подчерта, че град Левски пази паметта на българщината до днес. Той поздрави вицепрезидента Илияна Йотова и посочи, че нейният ангажимент към начинанието, което увековечава паметта на тримата големи български артисти, показва отношението на държавата към културата. Петков подчерта чувството за родова принадлежност, което отличава жителите на общината.

"Левски живее, Лески има утре, защото Левски познава своето вчера“.

В учредения инициативен комитет влизат кметът Любка Александрова, като председател, Вежди Рашидов - скулптор, Ангел Симеонов – поет, колекционер, член на Съюза на българските писатели, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите и преподавател в СУ "Климент Охридски“, Георги Янков – председател на Общински Ловно-рибарски съюз, Димитър Томов – писател и издател, член на Съюза на българските писатели, чл. кор. Иван Гранитски – издател, инж. Иван Петков – бивш председател на УС на НЛРС-СЛРБ, Дочко Дочев – общински съветник в Община Левски, Мариана Петрова – родственица на Георги Парцалев, Павлина Терзийска – представител на кметство с. Трънчовица, Румен Петков – председател на ПП АБВ, Илиян Йорданов – художник, обществени и други.

Очаква се скулптурната композиция "Земляците" да бъде открита през следващата година.