Публиката на фестивала бе първата, която се наслади на най-новия спектакъл на ФА "Пирин“


В края на първия от четирите конкурсни дни на МФФ "Фолклорен извор“, жителите и гостите на село Царевец се насладиха на концертните изяви на Фолклорен ансамбъл "Цветята на Телеорман“, Румъния, Фолклорна група "Алианца“ от Мексико и Фолклорен ансамбъл "Пирин“, гр. Благоевград. Представленията на първите два състава се състояха на сцената на летния театър, където пъстротата на международния фолклор разпръсна своето очарование и въздейства по вълнуващ начин на публиката.

Румънският Фолклорен ансамбъл "Цветята на Телеорман“, който направи своят дебют на сцената още на откриването на Фестивала, гостува в община Свищов благодарение на реализирания трансграничен проект за културен обмен "Традиция и танци – мост над река Дунав“ по Програма Interreg V-A Румъния – България. Музикалните и танцови изпълнения на участниците успяха да вдигнат на крака част от зрителите, сред които бяха кметът на с. Царевец Марин Любенов и председателя на "Фолклорен извор“ Генчо Генчев. Своеобразният мост между двете съседни държави беше издигнат с лекота благодарение на силата на фолклора, музиката и танца, създавайки невероятен обмен на емоции и добри практики между държавите.

След румънския фолклорен ансамбъл, на сцената се качиха представителите на Фолклорна група "Алианца“ от Мексико, които със своя колорит и огнени ритми пренесоха слънчевата си родина на сцената на село Царевец. Мексиканският ансамбъл гостува на Фестивала благодарение на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО – CIOFF.

Невероятният концерт, който ФА "Пирин“ поднесе в края на вечерта на публиката се състоя на откритата сцена в двора на Комплекс "Фолклорен извор“. Двучасовият спектакъл, който танцьорите, музикантите и певците на ансамбъла подариха на зрителите беше уникално преживяване за всички. Ръководителят на ансамбъла сподели, че публиката в село Царевец е първата, пред която е представен този спектакъл, носещ името "Между девет планини“, и чиято премиера предстои на 23 октомври в НДК, гр. София. От своя страна Генчо Генчев благодари целия ансамбъл за участието им в първата концертна вечер на "Фолклорен извор“ и като израз на това им поднесе цветя, юбилейната статуетка и златна почетна грамота.

Цветя, юбилейна статуетка и почетни грамоти ще получат всички гостуващи състави, участници в концертните вечери на фестивала.