Партньорството ще ускори създаването на борсов ESG индекс, който ще се основава на международно признатите ESG рейтинги на публични компании, предоставяни от Refinitiv




Българска фондова борса (БФБ) обяви партньорството си с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари – Refinitiv, част от Групата на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group). Refinitiv ще управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на българските публични компании. Тези данни във вид на рейтинги ще служат за подбор на компаниите, които ще влязат в бъдещия ESG индекс на БФБ, чиято методология се очаква да бъде приета до края на 2022 г.



"Радваме се, че успяхме да установим това партньорство с Refinitiv преди стартирането на ESG индекса. Новият индекс ще бъде изграден върху солидни показатели, които са признати като глобален опит и методология. Вярваме, че това ще помогне на българските публични компании да подобрят своите ESG резултати в съответствие със световните стандарти и ще им позволи да допринесат за устойчивото икономическо развитие на България.“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.



"Горди сме да си сътрудничим с БФБ и да подкрепим стартирането на нов индекс за устойчивост в България. Тъй като правителствата в глобален аспект следват активни устойчиви икономически програми, ESG е основен приоритет за борсите и компаниите. Нашето сътрудничество осигурява надежден измерител на ефективността на ESG практиките на местните компании, като им позволява да работят за дългосрочна устойчива икономика в страната.“, добави Антонио Де Грегорио, управляващ директор за Централна и Източна Европа в Refinitiv.



БФБ дава възможност на българските публични компании да предоставят своите ESG данни и чрез Oxygen, специалната дигитална платформа, представена наскоро от Financial Market Services, дъщерна компания на Борсата.



През 2020 г. Refinitiv дебютира с Fund ESG Scores, за да улесни прехода на индустрията към устойчиво инвестиране, последван от Refinitiv Deals Intelligence Sustainable Finance League Table Rankings – първото и единствено ранкиране, което комбинира както устойчиви продукти, така и устойчиви компании, като така води до създаването на найизчерпателните класации за устойчивост, познати на пазара. Като член на Глобалния договор на ООН, Refinitiv е част от общност от над 9000 компании в 135 страни, които са се ангажирали да прилагат отговорни бизнес практики.