В момента ние задържаме изкуствено цената на хляба, за да не станем виновни, че мярката с ДДС не е проработила. Това каза Тошко Няголов, председател на Регионален съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него има спекула в цената на зърното.

"Аз съм в Генерал Тошево и виждам всеки ден какво става тук. И по границата, понеже ходим из цялата община, виждаме, че пътят от КПП "Кардам“ до Добрич е препълнен с украински камиони които носят зърно, определено носят зърно и това при всички положения подбива цената. От друга страна пък има такива посредници, които изкупуват на ниска цена украинско зърно и го предлагат като българско на висока цена, те се възползват и това е на гърба на земеделските производители. Прекупвачите имат следната схема: те купуват украинско зърно, евтино, и го препродават като българско“, каза още Няголов.

Той е 100% сигурен, че цената на хляба няма да остане същата, а ще върми нагоре.

"Една-две седмици, цената на брашното тръгна нагоре и сега обаче ние държим още такива цени, не знам докога можем да издържим на тези цени, защото пак ви казвам, че цените на брашната скочиха нагоре. При запитване от наша страна защо се получава, казват "Цената на пшеницата е с по-високи стойности и затова и брашното се вдига постоянно. При цена от 890 лева без ДДС за тон брашно за хляб – специално брашно за хляб има, което беше 890 до 950, различните фирми имат различни цени, сега вече цените на брашната без ДДС са от 1000, 1100-1200 лева. Това ви казвам. Стигнаха нивата, на които бяха с наложен ДДС налог, само за две седмици", посочи Тошко Няголов.

Качеството на хляба в момента е изключително добро към настоящия момент, подчерта председателят на регионалният съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич.

Евелина БРАНИМИРОВА