На 22 юли всяка година Православната църква прославя св.мироносица Мария Магдалина, предаде репортер на Агенция "Фокус“. С обновление и храмов празник ще отбележи деня Буховският манастир "Св. Мария Магдалина". По този повод, на 22 юли, 2022 г., петък, с благословението на Негово СветейшествоСофийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий и духовници от епархията, от 09:00 часа ще освети обновения храм на Буховския манастир "Св. Мария Магдалена“.

Манастирът е издигнат на традиционно култово място в основите на голяма базилика с размери 41 x 26 м, вероятно от IV век, както и на сгради, които са свързани с нея. Вероятно манастирът е основан през XVI век –. Манастирът е част от Софийската Мала Света гора. При кърджалийско нападение през XVIII век той е напълно разрушен и изоставен.

През 1881 г. върху основите на базиликата от IV-V век е построена малка църква. Поради сериозни конструктивни проблеми причинени от времето, се е наложило нейното основно обновяване. Никола Петков