От 11 до 20 юли в галерия Depoo, София ще бъде представен новият проект на Михаела Лакова, продуциран от Фондация ДА Лаб в рамките на платформата e-valuation 2.0 "Стойност-Ценност“, съобщиха организаторите .

Мисията на платформата е стимулиране и продуциране на автори в областта на дигиталните изкуства и тяхното представяне, с цел развитие и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии. Във второто издание на платформата през 2022 бяха селектирани проектите на Михаела Лакова и Петко Танчев, които получават стипендия за продукция и съдействие от екипа на фондация ДА ЛАБ за създаването на новите произведения. Новите проекти се представят като самостоятелни изложби в софийската галерия Depoo на ул. Врабча 12Б.

Втората изложба е “Liminal recollection...between memory and reality"на Михаела Лакова. “Liminal recollection...between memory and reality" изследва холограми дигитални и аналогови, холограмата е форма на изобразяване, която позволява записването и възпроизвеждането на илюзорни триизмерни образи с помощта на лазерна светлина. Основен принцип на холограмата е "Частта съдържа цялото и цялото се съдържа в Частта“.

Михаела разглежда холограмата извън добре познатото и комерсиално приложение и как

това изразно средство може да служи с художествена цел манипулирайки пространство и образ.

Съдържанието на холограмата използва персонализиран аватар, статуи и релефи от древен Египет както и абстрактни образи като естествено продължение на проучването и свързано с изтриването на паметта и damnatio memoriae – латински израз, който в буквалния си превод означава “осъден на забрава".