Иван Таков, председател на БСП-София и БСП в СОС, в "Беновска пита“ youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 9-и юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



"Добре сте дошли, вече стават 16 часа, откакто се разбра, че няма да има второ правителство на ПП, не се знае дали изобщо ще има още един кабинет в това Народно събрание!“, посрещна госта си Беновска. Иван Таков отговори, че вече е ясно, че ГЕРБ ще върнат мандата и се очаква при кого ще отиде третия. 3 политически сили, включително БСП, са изявили готовност да го приемат и да се опитат да съставят правителство. Той продължи: "Но предвид изказванията на кандидата за премиер Асен Василев аз вече имам някои съмнения, тъй като той заговори за избори през октомври!“.

Критиките вътре в БСП срещу участието в управляващата коалиция с партии, които идеологически се различават много от БСП.

"Споменахте Асен Василев, аз не мисля, че той е вече определящ правилата, но казахте и "Моята БСП“! Още ли е Ваша БСП? Има доста вътрешно противоборство срещу участието на БСП в тази коалиция, срещу политиките на Корнелия Нинова?“, попита Беновска. Иван Таков отговори: "В политиката и в живота аз съм моногамен! Както имам една съпруга и тя ми е в сърцето, така и БСП е моята партия и винаги ще бъде моята партия! Независимо какво се случва!“.

"Но Вие сте един от основателите на "Социализъм 21 век“, една фракция, която е доста критична!“, продължи Беновска. Таков отговори, че това не е фракция, а идейно течение в рамките на партията. БСП е многопластова партия и това е нещо нормално. То подобрява диалога.

"Петър Витанов, евродепутат от БСП, си е подал оставката от НС, Крум Зарков заяви претенции за управление на БСП, доста яростно критикува Нинова! Станислав Владимиров също влезе в остра полемика с Нинова! Има ли някаква тенденция на изключване на такива хора?“, попита Беновска. Таков отговори, че напускането на Националния съвет в никакъв случай не означава дистанциране от партията. Всеки има своите причини. Тези хора имат своя път, но БСП има нужда от тях!

"И едно знаково лице, бившият председател на БСП и сега председател на ПЕС Сергей Станишев по своему е критичен към участието на БСП във властта и влизането в тази коалиция!“, продължи Беновска. Иван Таков отговори, че не само Станишев, но и самият той е имал бележки към участието на БСП в управляващата коалиция. Тя е сложна коалиция, защото чисто идеологически четирите партии са много различни. "Въпреки критиката обаче, оценката за участието на БСП във властта е, че се свършиха част от ангажиментите, които БСП пое пред своите избиратели миналата година и то най-вече в социалната сфера!. В понеделник ГС на БСП е приел позиция срещу безотговорното поведение на премиера в оставка с изгонването на 70 служители и дипломати от руското посолство. Но трябва да бъдем честни, че и в социалната, и в икономическата сфера се свършиха полезни за държавата неща!“, категоричен бе Таков.

Опитите за преименуването на пространството пред руското посолство.

Водещата отбеляза, че ГС на БСП са се противопоставили и на преименуването на пространството пред руското посолство. Иван Таков отвърна: "Това бяха 3 доклада, внесени от ДБ, за преименуване на една зелена алейка, много държаха да е точно до оградата на руското посолство, на един малко поовехтял, разбит плочник пред метростанцията да бъде кръстен на името на Борис Немцов. Третият доклад беше за украинското знаме на фасадата на Столична община. Нито един от тези доклади не е влязъл в сила, тъй като ние ги обжалвахме пред областния управител, той ги върна обратно. Бяха отново прегласувани от същото мнозинство и оттам нататък те вече са в съдебна фаза. Въпреки това в нарушение на правилника и законите украинското знаме си се вее пред Столична община!“.

Изгонването на руски дипломати от България.

"Как се отнасяте към позицията на руския посланик Митрофанова, която съобщи, че миналата седмица, че може би ще се наложи да се затвори посолството на Москва в България и реципрочно да се затвори българското в София, а тази седмица излезе с позиция, че отношенията между българи и руснаци не зависят само от властта!“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на Митрофанова от 28-и юни 2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

28 юни 22-ра

На страницата на Руското посолство във Facebook беше качен извънреден брифинг на Митрофанова.



"Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за "персона нон грата“. В третата нота още 36 души са обявени за "нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството.

Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен, отговор на подобни "крайно неприятелски действия".

Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Таков заяви, че точно в тази връзка е била и позицията на ГС на БСП. Той продължи, че никое правителство не може да разруши връзките между българския и руския народ! "Онзи ден отбелязахме 143 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия. Въпреки всичко, което се случва, аз и Вие сме наясно с положителните настроения на по-голямата част от българските граждани към Русия! Тази връзка датира толкова отдавна. Русия има може би най-голяма заслуга за Освобождението на България от 5 вековно робство! Това също не трябва да се забравя! Да, никой не поставя под въпрос европейското ни членство, но това не означава, че не може да имаме нормални и взаимноизгодни отношения с Русия!“, категоричен бе Таков.

Беновска продължи: "Наскоро четох хипотеза, даже не знам дали да я кажа, че ако НАТО обяви война на Русия, ние механично трябва да влезем в тази война срещу Русия!“. Иван Таков отговори: "Искрено вярвам, че няма да се стигне дотам! Няма война, която може да бъде оправдана, това трябва да си го кажем! Но винаги трябва да сме малко по-критични и да търсим обяснение защо се случва, за да не повтаряме същите грешки и в бъдеще!“.

Изборът на Таков за председател на ГС на БСП София и опитите му да консолидира социалистите в столицата.

Водещата припомни, че Таков е бил избран за председател на ГС на БСП София на последната конференция от 22-и март и пусна запис от пресконференция на Таков и Паргов след конференцията:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Таков, Вие не влизате ли в "стадото на черните овце“, което в момента Калоян Паргов оглавява в обкръжението на Корнелия Нинова, през техните очи? И каква приемственост, кое ще наследите като управленчески подход и като председател на БСП-София, и като ръководител на общинската група на БСП от Калоян Паргов?



Иван Таков: Г-жо Беновска, първо искам една поправка да направя във Вашия въпрос, питания и коментар към Калоян Паргов! Не ме е избрал Калоян Паргов, той вече не е делегат на конференцията, а ме избраха 157 делегати на градската конференция. Ако трябва да сме точни!



Илиана Беновска: Приемам!



Иван Таков: Както каза г-н Паргов довечера ще има заседание на групата. Разбирам, че се оттегля от председателското място, така че групата вече ще реши оттук нататък кой ще я води в общинския съвет. За това трябва да сме абсолютно ясни, защото при нас процедурите са демократични и ясни. Както се случи и вчера изборът ми на таен вот.

Доколкото това какво ще наследя като практики, като управленчески подход – аз има свой собствен стил на ръководство на организация. Вече съм 6 години председател на район "Възраждане“ на БСП-София. Така че аз имам собствен стил на правене на нещата. Градският съвет също познава този мой стил, тъй като аз съм бил заместник-председател 2 години. А и с вчерашния си вот, голяма част от делегатите са членове на районни съвети, с които поддържам тесен контакт, голяма част са и председатели на районни съвети. Така че смятам, че те добре познават моите качества и моя стил на работа. Всеки разбира се има индивидуален стил на работа и подход към нещата. Но това, което каза г-н Паргов, че от далечни времена между "Леге“ и "Позитано“ е имало напрежение, аз искам да кажа, че моята цел е това нещо по един или по друг начин да приключи! Защото това разделение, вчера имах шанс да го кажа и пред делегатите, не ни прави по-силни! Напротив, то ни изхабява цялата енергия във вътрешнопартийни борби. Затова и моят стил винаги е бил такъв – не да разделям, а да обединявам и да вървим напред!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Таков коментира: "Преди два месеца също гостувах във Вашето предаване, Вие ми пуснахте същия клип! Явно Ви е харесал, което е хубаво! Моята заявка беше за консолидация в градската организация, защото преди месец март разломите бяха станали много големи! За последните 100 дни съм обиколил всички районни съвети и организации в столицата и мисля, че сме на правия път! Тази консолидация се вижда вече не само в районните съвети, но и в градската организация! Мисля, че вървим по прав път и по отношение на конфликтите, които имаше през годините между "Леге“ и "Позитано“, защото това са нещата, които ни разделят – вътршнопартийните боричкания!“.

Местните избори.

"На местните избори ще вземете ли кметско място? И дързък ли сте да бъдете кандидат за кмет на София? Дали ще увеличите числеността на общинските съветници, за да можете да наблегнете на социалната политика? Дали ще получите подкрепа от Корнелия Нинова, защото Вие, с извинение, наследявате Калоян Паргов, който беше драстично отстранен от НС и от всичките му позиции?“, попита Беновска. Таков отговори, че на първо място търси подкрепа от членовете и симпатизантите на градската организация. Разбира се и от членовете на цялата партия. Той беше категоричен, че след изборите БСП трябва да участва в управлението на Столична община. "На мен ми е ясно, че без предизборна или следизборна коалиция няма как да управляваме! Но така или иначе аз полагам усилия и се надявам цялата градска организация да го прави това, ние да участваме в следващото управление!“.

Иван Таков заяви, че зависи от много неща дали ще успеят да увеличат бройката на общинските си съветници, тъй като е вероятно преди местните избори да има и предсрочни парламентарни избори. Това ще е лакмус за моментното състояние на партията.

Топлофикация София.

"Ще запазите ли този образен език, който употребявате, ще цитирам какво казахте за Топлофикация София – "За толкова тежкото състояние на общинското дружество Топлофикация София управляващите в Столична община може да се опитат да прехвърлят вината на Петър Димитров, на слънчевите изригвания, на черните гарги, на когото поискат! Но това няма значение, защото дори и за тях е ясно каква е причината“?“, попита Беновска. Иван Таков отговори, че застава зад тези свои думи. Той беше категоричен: "През последната една година има и обективни причини, но да прехвърляш вината на Петър Димитров е изключително нелепо! Затова им казах, че те не може да продължават да бягат от своята отговорност! От лошото управление не само на Топлофикация, но и на други общински дружества!“.

Председателят на столичните социалисти заяви, че задълженията на общинското дружество се трупат от доста време и самият той поставя въпроса от 2013 г. През годините са създавани различни работни групи, които стигат до някакви изводи, след което управляващите от ГЕРБ или Фандъкова казват – идват избори, няма как да продължим! След това идва нов общински съвет, създава се нова работна група и отново всичко се повтаря!

Катастрофата на бул. "Черни връх“.

"Преди малко казахте, че искате повече районни кметове, аз ще го свържа с катастрофата на бул. "Черни връх“, при която загинаха две млади момичета. Вървят разни легенди, че този Семерджиев, татуирания шофьор, който бил под чадър или защитен свидетел, бил в компанията на съпруга на заместник-кметицата на район "Панчарево“, бивша мисис България. Къде е ролята на Столична община и в предотвратяването на такива инциденти, но и в преразглеждане чистопълтонстта на компаниите, които управляват София?“, попита Беновска. Иван Таков отговори, че този инцидент е изключително трагичен, но пореден и не може да чакаме нещо да се случи, за да забележим, че има проблем. Той продължи: "Не знам дали можем да отдадем случилото се на една или друга компания, в която е бил въпросния човек, но ролята на Столична община е ясна. В тези отношения на пътя са замесени не само Столична община, включително МВР и КАТ и много други институции!“.

Беновска обясни: "Въпросът ми съдържаше, нека да не се парцелираме така, това, че Вие сте в СОС, че сте председател на БСП-София, това не ни отделя от случилото се! Кой трябва да действа питам аз?“. Иван Таков заяви, че трябва да се взимат превантивни мерки. Ако е имало чадър, то замесените лица трябва да си понесат отговорността. Но конкретния случай трябва да се коментира едва след като е ясна цялата фактология!

Оценката му за Кирил Петков и Асен Василев като политици.

Иван Таков заяви, че според него двамата не са имали необходимия опит, въпреки че са участвали в предходни служебни правителства. Но в сегашната тежка ситуация на различни кризи те не са били подходящия избор да управляват държавата.

Подаръкът.

Беновска се обърна към госта си: "За спомен от тяхното управление нещо чисто символично, тениската на предаването Harvard law, just kidding! Това не е само хумор, но и отношение към реалностите!“. Иван Таков отговори: "Университетът не прави човека! Обикновено не са виновни учебните заведения!“.

Водещата подари на госта си червена ябълка, Конституцията и българско знаме с думите: "А червената ябълка вкарва ли в отговорност човека? Знаете символиката, това е знак на доверие!“. Таков отговори: "Не червената ябълка, а отговорното отношение! Поне за хората, които са на изборна длъжност – отговорното отношение към техните избиратели и към всички граждани е най-важно!“. Така завърши разговорът между Иван Таков и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-и юли 2022 г.