"Това, което пропуснахме в тези месеци е битката с корупцията, защото затворихме спецсъдилищата и направихме много стъпки, но може би затрупани от кризи и комуникационни проблеми ние забравихме новия антикорупционен орган." Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Божанков бе категоричен, че разграждането на модела ГЕРБ е бил и продължава да бъде основна мисия за социалистите. "Ние създадохме с много труд и усилия изцяло нов орган с разследващи функции и реални инструменти за борба с корупцията. И имахме ангажимент пред нашите избиратели да го приемем. Независимо дали и колко това Народно събрание ще продължи, промените за борбата с корупцията са нужни на България, а днес народните представители от "Има такъв народ" бяха пред вратата на комисията, но не влязоха да гласуват", добави той и подчерта, че по антикорупционния законопроект е работено 5 месеца, той е добре обмислен и би дал резултати.

"Това ново мнозинство е изключително странно - "Възраждане", които искат да вадят България от Европа и ДПС, които пък са уж евроатлантици, ГЕРБ и "Има такъв народ", които щяха да се изчегъртват едни други. От друга страна пък ГЕРБ и ДПС винаги са били поддръжници на Гешев и модела на прокуратурата", коментира депутатът от левицата за новосформираното мнозинство в парламента.

По думите му последните социологически проучвания показват интересни тенденции и най-вече се вижда, че работата на БСП се оценява. "Защото ние не участвахме в нито един скандал или спор за постове и власт. Ние си изпълняваме обещанията и ангажиментите в социалната сфера и това води, както показват последните проучвания до повишение на доверието в БСП", обобщи Явор Божанков.

"От нас зависи да дадем своята подкрепа, нашите предложения и най-вече да предложим промени във функционирането на коалицията, защото е ясно, че имаше пропуски в комуникацията", каза още той за настоящите преговори и изрази благодарност към коалиционните партньори на БСП за приемането в актуализацията на техните предложения по отношение на увеличението на минималната и максимална пенсия, както и социалната политика, а в частност и актуализирането на доходите.

"Всичко над 250 лв. на мегаватчас по отношение цените на тока за бизнеса се компенсира на 100%, над 1 млрд. лева отиват за тази подкрепа. И то при бюджет, който не увеличава външния дълг на българия, а напротив - той намалява. В момент, когато има инфлация, война и възстановяване след ковид, то коалицията е изключително сложна и БСП като лява партия осъществи успешно своите ангажименти", обясни Божанков за социалните мерки на правителството и добави, че благодарение на БСП България не търгува с оръжия както с Русия, така и с Украйна.

Според него БСП балансира настроенията в коалицията, и ако не са социалистите то бихме имали едно управление, което може би е щяло да има не чак толкова конструктивно поведение.

"Последното социологическо проучване показва и ерозия в доверието към президента, който по случая с дипломатите изрази загриженост, а всъщност в България е имало трима души информирани предварително и това са Кирил Петков, президента Радев и външния министър. И е факт, че за да имаме повече Кирил Петков и по-малко БСП в това управление го дължим на Радев, който подкрепи своя служебен министър. Самият президент зае една позиция, когато мафията атакува президентството и обратната, когато същата мафия атакува институцията Народно събрание. В този процес трябва всички да положат усилия, но не само на думи, а на действия", коментира секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ по отношение на последните социологически проучвания.

В заключение Явор Божанков съобщи и добрата новина, която според последните социологически проучвания е, че популизма в България няма да вземе вземе връх. "Защото "Възраждане" не са нито първа, нито втора, нито трета политическа сила. Те са в изолация и безспорно никой не иска да управлява с тях", завърши той.