Активната работа на Фонда продължава, на заседанието си днес УС на НФК гласува резултатите по две програми


Във връзка с освобождаване на длъжността на досегашния изпълнителен директор на Национален фонд "Култура", на свое редовно заседание днес, Управителният съвет на НФК взе решение за обявяване на открит публичен конкурс за длъжността, съобщиха от Министерството на културата. До приключване на процедурата по избор на изпълнителен директор УС на НФК избра функциите му да поеме Сава Драгунчев. Решението за обявяване на открит, публичен конкурс се взема за първи път в историята на функционирането на Фонда, като в момента се уточнява и процедурата по избор. По време на днешното заседание със заповед на министъра на културата бе назначен и нов член на Управителния съвет на НФК – Яна Генова.

Така Управителният съвет на НФК има възможност да продължи активната си работа, като на заседанието днес прие и резултатите по две от обявените програми – "Мобилност" и "Награди за високи постижения на учащи в областта на културата". Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на НФК. Наградите за високи постижения целят да поощрят ученици от държавните училища по изкуствата и културата, както и студенти от висшите учебни заведения по изкуства. Традиционната програма "Мобилност" пък има за цел да подпомогне пътувания за участия в събития и представяния, които популяризират традиционни и съвременни форми на култура и изкуство на международно и национално ниво.

Текущите и извънредните програми на Фонда тази година са особено мащабни – те са част от мерките в подкрепа за преодоляването на негативните ефекти от кризата, породена от пандемията от Ковид-19 и целят да подпомогнат максимално широк кръг от български творци и творчески организации.

В оставащите заседания до края на м. юли УС ще гласува резултатите от програмите, чието оценяване от експертните комисии е приключило.

Сава Драгунчев е доктор по "Театрознание и театрално изкуство“. Завършил е "Актьорство за драматичен театър" в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов“в класа на проф. Стефан Данаилов. Има магистратура по "Английска филология" от СУ "Св. Климент Охридски", както и по "Международни политически отношения и сигурност“ и "Макроикономика" (също от СУ "Св. Климент Охридски"). Владее английски, френски, испански, руски и италиански език. Освен работата в театъра има богат опит като експертен оценител в различни програми за подпомагане развитието на културата, включително и в НФК.

Яна Генова е доказан професионалист с няколко десетилетия опит в управлението на международни партньорски културни проекти в Европа и в страните съседки на ЕС, а също и като консултант и изследовател в сферата на мениджмънта на културата и културните политики. Яна Генова влиза в УС на мястото на предишния представител на Министерството на културата Елена Николова.