Започна покачването на случаите на Лаймската болест, но е в нормата за този сезон спрямо предишни години. "Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и дългогодишен ръководител на Националната референтна лаборатория по Лаймска болест.

Тя заяви, че заболяването започва със зачервяване на мястото на ухапването, но не преминава за месец, нито за три. "Ако няма лечение, то постепенно хронифицира, преминава през няколко стадия и води до едно трайно увреждане най-често на ставите и на нервната система. Но това са редки случаи“, поясни проф. Христова.

"Характерното за ранната Лаймска болест е еритема мигранс – зачервяване, което се появява след седмица, 10 дни, две седмици след ухапване от кърлеж. В мястото на ухапването, около това място – едно петно с диаметър около поне 5 см, и това петно започва видимо да расте в следващите няколко дни. Т.е. за два, три, пет дни то видимо пораства и става да кажем 6-7 см. Оставено без лечение, може да стигне огромни размери – 10, 20 см и нагоре. Но няма никакви други оплаквания“, обясни проф. Ива Христова.

По думите й петното дори може да изчезне. "Оставено без лечение, то изчезва след да кажем месец. Но това е лош симптом, защото борелиите, причинителите на Лаймската болест, които предизвикват това зачервяване на кожата, тази еритема, навлизат в кръвта, а от там всъщност засягат вътрешните органи“, обърна внимание тя.

"През май, юни месец имаше голямата активност на кърлежите и след съответен инкубационен период се започва с покачване на случаите с Лаймска болест. Трябва да се има предвид, разбира се, и Марсилската треска“, каза тя.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".