От вчера вече прогнозата на опасните метеорологични явления са достъпни и по общини за всички читатели и потребители на сайтовете на НИМХ. Това каза Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в дневния блок "Добър ден, България“. "В секцията с опасни метеорологични явления, под картите с предупреждения за опасни явления по административни области, вече могат да се намерят карти и с всички общини в страната. Обновяват се, когато е необходимо, по няколко пъти в денонощието“, заяви тя.

"Понякога ние издаваме предупреждения за цяла административна област, но на практика опасно време се реализира в малка част от областта. Така имаме по-голяма разделителна способност на предупрежденията“, обясни Кирилова.

"Често се случва например, когато в Родопите има по-интензивни явления, ние да издадем предупреждение за областите Пазарджик и Пловдив, а всъщност малка част от тях са в Родопите и за малка част от тях се отнасят предупрежденията. Досега информирахме за тези детайли в текстовете на предупрежденията, докато сега вече надявам се, че хората бързо ще свикнат да работят с тези карти“, добави синоптикът.