Днес, 06.07.2022 г., под наблюдението на Окръжна прокуратура – София се предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем на 33-годишния И.В. Той е обвинен за това, че при управление на моторно превозно средство в пияно състояние е причинил смърт по непредпазливост, като след извършване на деянието е избягал от местопроизшествието, съобщиха от Апелативна прокуратура-София. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, пр. 1 и пр. 5, б. "б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. "в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Досъдебното производство по случая е било образувано на 17.04.2022 г. Извършителят е привлечен в качеството на обвиняем с постановление на наблюдаващия прокурор от 21.06.2022 г.

В хода на разследването е установено, че около 06,40 ч. на 17.04.2022 г. на второкласен път от разклона за к.к. Боровец в посока гр. Самоков И.В. предизвикал пътнотранспортно произшествие. При управление на лек автомобил, м. "Мерцедес“, водачът нарушил правилата за движение по пътищата. Той не се съобразил с конкретните атмосферни условия – мокра пътна настилка и условия на видимост, при избиране на скоростта. Вследствие на действията на И.В. настъпил удар между управляваното от него превозно средство и пешеходеца Д.Д. (на 20 години), довел до смъртта на пострадалия. Извършителят на деянието бил в пияно състояние по време на шофирането и избягал от местопроизшествието.

В много кратки срокове е извършен голям обем от действия по разследването.

Проведени са разпити на 26 свидетели, като 4-ма от тях са разпитани пред съдия по реда на чл. 223 от НПК.

Извършен е оглед на местопроизшествието и разпознаване на лица. Иззети са множество веществени доказателства. Назначени са експертизи - техническа, дактилоскопна, ДНК, видеотехническа, комплексна съдебномедицинска и химическа, автотехническа. Понастоящем част от тях са готови.

Изготвени са искания към съда на основание чл. 159 от НПК – предоставяне на справки от мобилни оператори.

Химическата експертиза е установила, че обвиняемият към момента на произшествието е бил в пияно състояние. Доказана е концентрация на алкохол в кръвта му от 1,49 промила.

По делото са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение за съпричастността на И.В. към извършеното престъпление. По смисъла на закона то е непредпазливо и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода“ от 3 до 15 години.

На И.В. е взета мярка за неотклонение "гаранция в пари“ в размер на 3000 лева. След привличането му в качеството на обвиняем, с постановление на наблюдаващия прокурор от 21.06.2022 г. му е взета мярка за процесуална принуда - временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Разследването по досъдебното производство продължава.