"Идеята не е просто да съберем подкрепа за нов кабинет, а да променим това, което беше пропуснато през първите 6 месеца на сваленото от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" правителство. Защото е факт, че ни липсваше времева рамка с конкретни законопроекти и разписани с конкретни срокове." Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БТВ.

"Да, закрихме спецсъдилищата - хората очакваха това от нас. Но ние бяхме наясно, че прокуратурата в лицето на Иван Гешев няма да води битка с мафията и трябва да направим нов антикорупционен закон, но се забавихме с това 5 месеца. Тоест, в момента трябва да наваксаме всички тези проблеми, а един от големите е комуникационния проблем в коалицията. Заслужава си да направим правителство, защото следващите месеци ще са критични за България както за Плана за възстановяване, така и за оперативните програми", каза още Божанков.

По думите му антикорупционният закон е нещо, върху което са се обединили коалиционните партньори, а от своя страна БСП ще настояват за социалните ангажименти, на които държат от самото начало на преговорите и последвалото правителство.

"Всички са длъжни да дадат най-доброто от себе си, защото нови избори означават пълна катастрофа. И тук не говорим за пропуснати средства, а за един от най-мащабните планове за възстановяване, създаван някога в Европа. Това са огромни средства за България, а за тях трябва да променим 26 законопроекта. Конкретно разграфени във времето ние сме ги идентифицирали и вярвам, че можем да го направим. Това е програма с хоризонт 6 месеца. Когато те изминат правим ревизия дали сме изпълнили ангажиментите и тогава решаваме по какъв начин ще продължим", обясни депутатът от левицата за тежките задачи, които ще стоят пред коалиционните партньори, ако те успеят да съставят правителство.

Според Божанков двете партии, които искат бързи избори, са ГЕРБ и "Възраждане". "Борисов видя, че се формира новата антикорупционна комисия с реални разследващи функции и възможност да поддържа обвинението и да обжалва отказите на прокуратурата пред съда - тоест реална борба с корупцията. Той се почувства заплашен и потърси предсрочни избори и то преди местните. "Възраждане" са другият субект, който търси бързи избори, защото при тях виждаме ерозия и напуснали народни представители, сериозни обвинения в колаборация с ГЕРБ и ДПС и статистиката го доказва", категоричен бе той за причините, поради които две от партиите искат провеждането на предсрочни избори.

Секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ заяви, че не е добър тонът на "Има такъв народ", защото те очакват покана при положение, че съвсем скоро са свалили това правителство, обвинявайки го в лъжа и предателство. "Тези хора действат емоционално. Истината е, че никой не си избира партньорите, тях ги избира народът. Клетвата е да работим за българския народ. Трябва егото и личните емоции малко да отстъпят", допълни той и подчерта, че отговорност на "Продължаваме промяната" е като мандатоносител да съберат необходимото мнозинство за съставяне на кабинет.

"Не сме обсъждали имена на министри, защото при нас основната тема е да продължим с икономика и социална политика и искам да благодаря на партньорите, защото в актуализацията на бюджета постигнахме наистина много. Увеличаване на минималната пенсия на 467 лева, максималната, която от 1500 в края на годината достига почти двоен размер. Имаме 0% ДДС за хляб и брашно. И може би един от най-големите успехи в момента, въпреки войната и трудната ситуация - от 250 лв. на мегаватчас нагоре цената се покрива на 100%. Наистина една огромна компенсация за над 1 млрд. и противно на всички приказки от страна на ГЕРБ и ДПС, това се случва при намаляващ външен дълг", обобщи Божанков за текущите преговори и постигнатото от управляващите към този момент.

Изгонването на руските дипломати според Божанков е било направено погрешно и трима души носят отговорност за това действие, защото са били информирани и това са премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев и външният ни министър.

"Категорично тези хора са знаели какво се случва и Кирил Петков пое своята отговорност, ние настояхме да се оттегли и той го направи. От външно министерство не виждаме кой знае каква реакция, а президентът Радев е заел странна позиция, хем е информиран както той, така и шефът на неговата администрация Димитър Стоянов. Първо, Президентството има двама души от ДАНС представители, и второ службите докладваха, че президентът и шефът на администрацията му са били информирани", добави той по отношение на това кой е знаел за предстоящото към онзи момент изгонване на руски дипломати.

"Ако някой е работил срещу интересите на България той трябва да си тръгне, но до ден днешен не е ясно със сигурност кой какво е извършил. Тъй като се постъпи против правилата на дипломацията реакцията и последствията от другата страна могат да бъдат сериозни - икономически, в енергийната сфера и по всякакъв начин", допълни депутатът от социалистическата партия.

В заключение Явор Божанков заяви, че е необходимо всички да проявят здрав разум, защото на България и е необходимо стабилно правителство. "Необходими са ни средствата от Плана за възстановяване, но най-вече ни трябва бърза борба с корупцията и наваксване на пропуснатите възможности през последните 6 месеца", завърши той.