Днес в Банско в петзвездни условия стартира третото издание на Приятелския футболен турнир на Фондация Българска Памет, в което участие ще вземат 100 младежи от България и РС Македония. Двудневното събитие се осъществява за пореден път по инициатива и с финансирането на д-р Милен Врабевски.

В предизвикателството за шампионската купа на Фондация Българска Памет ще се включат деца на възраст 12-14 години, които ще бъдат разделени на 10 отбора и в рамките на 5 и 6 юли ще изиграят 25 мача.

Първият ден от съревнованието приключи с красиви гол изпълнения и спортсменско поведение от страна на всички участници. Футболните срещи се оказаха и чудесна предпоставка за нови приятелства между децата от двете държави, които заедно тренираха, играха и се забавляваха през целия ден.

Само преди дни приключи друго мащабно събитие, финансирано от Фондацията и нейния основател – творческият проект "Малък Монмартър 2022“, в който деца от двете страни на границата прекараха заедно 5 дни в Пловдив и София и имаха възможност да нарисуват страхотни произведения на изкуството.

"Заедно с моя екип вече повече от 15 години не спираме да влагаме енергия и средства в образователни, спортни и творчески инициативи за младежи от българската диаспора. Търся всякакви причини децата ни да са заедно, независимо от коя страна на границата са. Това са бъдещи икономически мостове и най-важната предпоставка е "езикът свещен на моите деди...", споделя д-р Врабевски.

След края на Приятелския футболен турнир предстоят проекти на Фондация Българска Памет в посока европейска интеграция на българската диаспора като "Социалната екология – модел за устойчиво европейско развитие през 21 век", "Предприемчивост и свързаност на младите хора на балканите чрез творчество и култура", "Откриване на силата в единството и споделените ценности чрез прилагане методите на проблемно- и ценностно-базираното обучение" и "Развитие на уменията на бъдещето сред младите, чрез проблемно-базирано обучение за по-конкурентна Европа", съфинансирани по програма "Еразъм +“. Проектите целят да развият в участниците умения на бъдещето, както и предприемачески, социални и граждански компетенции.