Министерството се нуждае от една задълбочена, коренна, всеобхватна реформа, част от ефекта би бил и повишаване на общественото доверие към МВР. Това каза Валентин Попов в дневни блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод 143 години от създаването на Министерство на вътрешните работи. Той отбеляза, че това е един от малкото напоследък празници на МВР, на които СФСМВР не протестира. И изрази андежда да не се налага скоро да го направят отново.

"Към момента ние прекратихме, поне временно, активните протестни действия, макар да сме все още в състояние на протест, заради това, че (...) все пак се намериха средства за увеличение на заплатите на служителите в МВР. Разбира се, имаме горчив опит в това отношение. Веднъж заделени в бюджета, предстои да преговаряме – най-вероятно с г-н министъра, как да бъдат разпределени тези средства. Надявам се, че ще направим сравнително бързо това и ще достигнем до консенсус", обясни той. По думите му за момента няма насрочена среща, но задължително трябва да се проведе такава.

Повишаването на доверието в българския полицай става с доста бавни темпове, каза той и уточни, че наблюдават подобна тенденция. "В случая нещата не зависят само и единствено от колегите, които си вършат съвестно работата. Всъщност те са може би последният фактор, от който зависи това повишаване на доверието“, отбеляза Попов. "Ненапразно основна част от провеждането на тая реформа според нас би трябвало да е непрекъснат контакт между Министерството и обществото, така че промените в МВР да бъдат на всички етапи съгласувани с това какво искат хората от МВР. Това е единственият начин“, убеден е Валентин Попов.