Под мотото "Ултиматум - не благодаря“, в понеделник вечерта в Скопие се събраха граждани, за да изразят своя бунт пред Правителството, а най-деен участник в мероприятието се оказа певецът Ламбе Алабаковски, който е обвинен в подпалването на входа на българския културен център "Ванчо Михайлов“ в Битоля В началото на протеста протестиращите изпяха химна, а след това прозвуча песента му "Земьо моя“, след което показа лист, на който пишеше "Преспански договор, Български договор, френско предложение, фашизъм“, който Алабаковски запали, пише скопското електронно издание "МКД“.



"Ако моята диагноза е пироман, вашата диагноза е предатели. Затова тази хартийка трябва да изгори днес“, каза в кратко обръщение певецът.

Част от участниците в протеста хвърляха яйца, бутилки, цветя,... по сградата на правителството, а след като преминаха предпазната ограда, се разположиха пред полицейския кордон. Те скандираха "Оставка“ и пяха патриотични песни.

Започналият в неделя протест официално няма организатор, но е подкрепен от политически партии и граждански организации, които смятат, че френското предложение е изключително лошо за македонския народ и македонските национални интереси. Протестът получи подкрепа и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Христия Мицковски призова гражданите да се присъединят, за да защитят, както каза той, това, което се нарича европейска ценност и да "спасят преговорния процес с Европейския съюз“.

Превод и редакция: Иван Христов