30-те съюзници от НАТО подписаха протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия във вторник, изпращайки кандидатурите за членство на двете нации в столиците на Алианса за законодателни одобрения, съобщава Associated Press, като отбелязва, че се очакват проблеми с ратификацията на документа от Анкара.

Според агенцията, този ход допълнително засилва стратегическата изолация на Русия след нахлуването й в съседна Украйна през февруари.

"Това наистина е исторически момент за Финландия, за Швеция и за НАТО“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

30-те посланици и постоянни представители официално одобриха решенията от срещата на върха на НАТО миналата седмица, когато организацията взе историческото решение да покани съседката на Русия Финландия и скандинавския партньор Швеция да се присъединят към военния клуб.

Парламентарното одобрение в държавата членка Турция все още може да създаде проблеми за окончателното им включване като членове, въпреки меморандума за разбирателство, постигнат между трите.

Миналата седмица турският лидер Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара все още може да блокира процеса, ако двете страни не успеят да изпълнят изцяло искането на Турция да екстрадират заподозрени терористи, свързани с незаконни кюрдски групи или мрежата на духовника в изгнание Фетулах Гюлен, обвинен в неуспешния преврат срещу Ердоган през 2016 г.

По думите му, турският парламент може да откаже да ратифицира сделката. Това е сериозна заплаха, тъй като присъединяването към НАТО трябва да бъде официално одобрено от всички 30 държави-членки, което дава право на вето на всяка.

Столтенберг каза, че не очаква промяна в мнението. "Имаше опасения за сигурността, които трябваше да бъдат разгледани. И направихме това, което винаги правим в НАТО. Намерихме общ език“.

На пресконференция външните министри на Швеция и Финландия бяха затрупани с въпроси дали конкретен списък от хора трябва да бъдат екстрадирани в Турция, но и двамата казаха, че такъв списък не е част от меморандума с Анкара.

"Ние ще спазваме този меморандум и ще го приложим“, подчерта шведският външен министър Ан Линде, добавяйки, че действията на нейното правителство винаги ще "съответстват на шведското законодателство. Но ще спазваме и международното право“.

Тя обаче добави, че "ще се погрижим да имаме механизъм за борба с тероризма във всичките му форми“.

Всяка нация от Алианса има различни законодателни предизвикателства и процедури, с които трябва да се справи, и може да отнеме още няколко месеца, преди двете да станат официални членове.

Германският парламент трябва да ратифицира кандидатурите за членство в петък, според коалиционната партия Свободни демократи. Други парламенти може да стигнат до процеса на одобрение едва след дългата лятна ваканция.

"Очаквам с нетърпение бърз процес на ратификация“, заяви финландският външен министър Пека Хаависто. По думите му, руската инвазия в Украйна е придала допълнителна спешност на процеса. Това ще приюти двете нации в западния военен съюз и ще даде на НАТО повече влияние, особено в лицето на военната заплаха от Москва.

"Ще бъдем още по-силни и нашите жители ще бъдат в още по-голяма безопасност, докато сме изправени пред най-голямата криза в сигурността от десетилетия“, каза Столтенберг.

Подписването във вторник вече въвежда и двете нации по-дълбока интеграция със структурите на НАТО. Като близки партньори, те вече присъстваха на някои срещи, които включваха въпроси от техен интерес. Като официално поканени, те могат да присъстват на всички срещи на посланиците, дори и все още да нямат право на глас.

Превод и редакция: Иван Христов