Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди информацията за забраната за напускане на местоживеенето на мъжете в наборна възраст без разрешението на военния комисар,предава УНИАН.

Както се посочва в съобщението на ведомството във Фейсбук, нормата на закона "За военния дълг и военната служба", който е в сила от 1992 г., предвижда, че във военно време е забранено за наборници, военнослужещи и резервисти да напускат местоживеенето си без разрешението на началника на съответния териториален център за комплектоване и социално подпомагане.

Украинската агенция отбелязва, че тази новина е предизвикала възмущение сред потребителите на социалните мрежи, тъй като не е ясно как изобщо трябва да работи това правило и законно ли е такова ограничаване на правата на хората.

"На крепостните вече е забранено да напускат града без разрешението на господарите. Но господата също могат да отидат в Лугано, за да си почиват", "Тоест, съпругът вече не може да заведе семейството си в друг град? Благодаря ви, страхотни новини, особено за жителите на окупираните територии или тези под заплаха от окупация", "Разбирам, че войната изисква определени ограничения, но това вече не е ограничаване на правата, а пълното им отнемане. Много нелепо решение, което само ще има негативни последици“, пишат в социалните мрежи, цитирани от УНИАН.

"За да рационализира регистрацията на преселилите се лица, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна разработи процедура за даване на разрешение на граждани на Украйна, които са регистрирани в ТЦК и съвместното предприятие, да пътуват извън мястото на пребиваване (място престой) от момента на обявяване на мобилизацията и във военно време. Разрешението се издава от 30 дни до година в зависимост от категорията на субекта“, се казва в доклада.

От Генералния щаб съобщиха още, че се обмисля допълнително уточняване на въпросите за движението на лица, които системно преминават административни граници поради служебна или лична необходимост.

УНИАН припомня, че от 1 октомври 2022 г. в Украйна жените от определени специалности ще бъдат поставени на военен отчет.

Превод и редакция: Иван Христов