Във вторник евродепутатите дадоха положително становище отностно кандидатурата на Хърватия да стане най-новият член на еврозоната от 1 януари 2023 г., съобщиха от Пресслужбата на Европейския парламент.

С 539 гласа "за", 45 гласа "против" и 48 "въздържал се" Парламентът прие доклада на Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), в който се посочва, че Хърватия изпълнява всички критерии за приемане на еврото от 1 януари 2023 г.

В доклада се отбелязва, че въпреки че оценката на готовността на Хърватия е извършена на фона на пандемията COVID-19, високата инфлация и войната на Русия срещу Украйна, Хърватия продължава да е готова да приеме еврото

Членовете на ЕП също така заявяват, че Хърватия вече има по-високо ниво на ценова конвергенция с еврозоната в сравнение с други държави членки при приемането на еврото. Въпреки това Парламентът очаква от хърватското правителство постоянни усилия за осигуряване на по-нататъшно сближаване на цените и за това, че въвеждането на еврото няма да доведе до изкуствено повишаване на цените.

Пресконференцията ще се проведе в 17:30 ч. българско време. Всички подробности тук.

Цитати

Докладчикът Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния) заяви:

"Реформите, предприети от хърватското правителство през последните години, укрепиха икономиката и проправиха пътя за присъединяването на Хърватия към общата валута. Ясно е, че присъединяването към еврото е правилното решение за страната, нейните предприятия и граждани, както и за различни сектори на икономиката, като например туризма.

Това, че Хърватия става 20-ият член на еврозоната, е добре и за Европейския съюз: то показва жизнеспособността и доверието в нашата обща валута".

Председателят на работната група по въпросите на еврото в ЕП Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия) заяви:

Присъединяването на Хърватия към единната валута през 2023 г. е първият значим процес на европейска интеграция след Брекзит и бележи по-нататъшното разширяване на еврото на Балканите. Когато европейските ценности се оспорват на нашите граници, това е ясен знак за единство, по-нататъшна интеграция и принос към силата на еврото като световна валута.

Приемането на еврото от Хърватия показва, че единната валута е стимулиращ и солиден проект, който гарантира по-голяма сигурност и стабилност за гражданите.

Следващи стъпки

Становището на Парламента ще бъде предадено на държавите членки на еврозоната, които отговарят за даването на окончателно разрешение за приемане на еврото от Хърватия.