След като през месец май пред паметника на Съветската армия в София бе изложена скулптурата "Викът на украинската майка“, сега, както съобщава електронното издание Prague Morning, и в центъра на чешката столица Прага се появи необикновена арт-обект, посветен на войната в Украйна - фигура на жена, която се рее на няколко метра височина над широка улица. Творбата, наречена Винок, е посветена на всички украински майки, пострадали от руската военна инвазия.

Автор на скулптурата е чешката художничка Вероника Псоткова. Инсталацията може да бъде намерена на адрес Длуха 731/33.

Винок е традиционна украинска флорална прическа за глава. Обичаят да се плетат декоративни венци датира от езическите времена. Те са притежавали магически свойства като атрибут на пристигането на пролетта и Купалската нощ, наричана още Ивана-Купала, традиционен славянски празник, който първоначално се е празнувал в най-кратката нощ на годината, която се пада на 21-22, а в източнославянските страни според Юлианския календар в нощта на 6 срещу 7 юли.

Венецът отдавна се е превърнал в символ на украинската нация. Цветните корони традиционно са предназначени за момичета и млади неомъжени жени като знак за тяхната "чистота“.

В социалните мрежи и сред местните обаче някои се чувстват изплашени от произведението на изкуството, а други определят скулптурата като "Горгона Медуза“ и "зловещ призрак“.

Превод и редакция: Иван Христов