Стопанска академия "Димитър А. Ценов" сключи меморандуми за сътрудничество с три средни училища в Свищов – СУ "Димитър Благоев", СУ "Николай Катранов" и СУ "Цветан Радославов", съобщават от Академията. Подписи под документите положиха ректорът проф. Марияна Божинова и директорите на училищата – Цветанка Кирова (СУ "Димитър Благоев"), Генади Иванов (СУ "Николай Катранов") и Мариана Маркова (СУ "Цветан Радославов"). Договорите бяха подписани на церемония в Академията, на която присъстваха ректорът проф. Божинова, зам.-ректорът доц. Румен Ерусалимов, директорите на СУ "Димитър Благоев" и СУ "Николай Катранов", зам.-директорът на СУ "Цветан Радославов" – Пенка Димчева.

Водени от разбирането, че за постигане на устойчиво икономическо и социално развитие е необходимо взаимодействие и партньорство между организациите и представителите на висшето и средното образование, домакините и гостите споделиха своята убеденост, че с подписване на меморандумите, Академията и трите свищовски средни училища не само ще продължат съществуващите традиции от миналото, но и ще ги надградят в бъдещето. Имащи желание да реализират съвместни действия, които да спомогнат за преодоляване на младежката безработица и недостига на квалифицирани кадри в ключови сектори, страните по договорите заявиха интерес към съвместно създаване на условия за непрекъснато подобряване качеството на предлаганото образование, отговарящо на нуждите на работодателите и ефективно планиране на образователните програми.

Според подписаните договори, Академията ще осъществява съвместна дейност с всяко от училищата в следните аспекти: съвместно участие в разработването и изпълнението на национални и международни проекти и програми; създаване на смесени образователни и научноизследователски колективи за осъществяване на съвместни разработки и публикации; съвместно организиране и участие в провежданите Национални ученически състезания, конкурси, дискусии и други образователни форуми.

Свищовското висше училище вече има подписани меморандуми за сътрудничество с двете професионални гимназии в града – ПДТГ "Д. Хадживасилев" и Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов". С трите нови меморандума Академията официализира дългогодишното си сътрудничество с всички среди училища в гр. Свищов.