След дълго отлагане най-сетне стартираха тазгодишните археологически проучвания на Свещения скален град Перперикон. Това съобщи проф. Николай Овчаров. За пръв път от началото на Новото хилядолетие преди 22 години те не са подкрепени от българската държава. Въпреки че са заложени в Националния бюджет и е необходимо само едно писмо, в което Министерството на културата да каже "да“, това не се случи.

Заради ината на младия министър на културата и неговите невидими съветници тази година разкопките се финансират само от Община Кърджали. Независимо, че Министерството на туризма в лицето на министър Проданов и зам. министър проф. Модева да призова МК със специално писмо да не се пречи на развитието на културния туризъм в Източните Родопи, неговите чиновници не се вслушаха в тяхната молба.

Този провал касае не само прочутия обект в Родопите, но и други големи български забележителности като римската провинциална столица Рациария край Видин, късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище, античната Хераклея Синтика край Петрич и други. Те също са лишени от целевите субсидии и по този начин съответните общини няма да имат така желаната възможност за развиват културния туризъм. А също така стотици семейства на работници в тези не особено развити райони на България ще бъдат обречени на мизерия.

Това означава, че на Перперикон през това лято ще работят едва 19 работници. Деветнадесет – но стари ветерани, обвеяни от вятър, жега и студ от десетилетните проучвания на "Върха на духовете“, както наричат Перперикон местните хора. Именно с тях ще търсим голямата сензация – тайните помещения на храма на Дионис с прочутото прорицалище, където Александър Велики разбира, че ще завладее света, а римляните – че ще основат своята империя. Става дума за една голяма сграда с масивни каменни зидове, намираща се в близост до главния олтар на Дионис. Тя бе доловена още през 2005 г., но именно сега предстои да бъде разкрита.

Промяната в нашите планове през тази година се налага именно поради спирането на държавните средства. Ако имахме това финансиране, ние щяхме да продължим плановото разкриване на Южното подградие, където само през 2021 г. разкрихме осем уникални мавзолеи с кръгъл план, имащи аналогия единствено в столицата на Римската империя.

Лятото още е в началото си. И аз отправям призив към министъра на финансите Асен Василев да се отпуснат тези средства. В момента той реди нов кабинет и по този начин ще бъде показано на хората, че "Промяната“ и нейните коалиционни партньори като БСП милеят за най-бедните граждани на България. Не само на думи, но и на дела.