Глобалното разширяване на НАТО придобива нова форма – има опасения за стратегическо пренапрежение, което може да отслаби, отколкото да укрепи Запада. Това каза Симеон Николов от Българско дипломатическо дружество, дипломат и публицист, експерт по международна сигурност, в интервю за Радио "Фокус“ за срещата на върха на НАТО и отзивите от нея. "С присъствието за първи път на държавните и правителствените ръководители на четирите партньори на НАТО от Азиатско-тихоокеанския регион и плановете за съвместни действия срещу Китай се осъществява глобалното разширяване на НАТО, към което по същество се стреми от 90-те години на миналия век, но придобива нова форма. Опасенията и предупрежденията на наблюдателите са вече за стратегическо пренапрежение, което може по-скоро да отслаби, отколкото да укрепи Запада“, обясни Симеон Николов.

"НАТО и ЕС сега са по-тясно обединени по отношение на членството си, но не и на НАТО – точно в момента, в който европейските държави трябва да засилят отбраната си. Тези стъпки имат политическо значение, но също така крият огромен риск. Голямото увеличение на войските ще бъде много скъпо, тъй като държавите-членки изпитват нарастващ натиск върху разходите“, отбеляза той.

"Ако тези изявления не бъдат подкрепени – има общо 71 ангажимента "ние ще го направим“ на 11 страници, Алиансът може да загуби доверие и авторитет и следователно ефективно възпиране“, коментира Симеон Николов.

Според него съществува и реална възможност за отваряне на стари рани при споделянето на тежестта, особено между САЩ и европейските съюзници. "Това може допълнително да дестабилизира Алианса, особено ако Тръмп, успее да спечели избори за Белия дом през 2024 г.“, добави Николов