Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев, съобщиха от ВМРО. По тази причина българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира, че това е пряко нарушение на споразумение между Република България и Република Молдова, защото в чл. 8 е записано, че при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения в споразумението, които се оформят с отделни протоколи и са неразделна част от него.

"За съжаление в последните години сме свидетели на опити за централизация без да бъдат взети интересите на българската общност. Вече сигнализирах за готвената административна промяна, която ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова.", пише още съпредседателят на ВМРО до Европейската комисия.

В писмото си до Комисията Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия. Освен това функционират множество културни и образователни институти и училища, които благодарение на добрите отношения между двете държави успяват да запазят българския дух.

"Смятам, че Европейската комисия е длъжна да излезе със становище по случая. И по тази причина официално отправих въпроси дали Комисията ще счита това за нарушаване на правата на българите и какви ще бъдат действията за защита на интересите на българската общност в Молдова?", настоява българският представител в Европейския парламент.

Джамбазки отбелязва още, че ролята на Тараклийския университет е свързана със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение.