Отсъства политическата отговорност от предприемането на такава мащабна мярка – изгонването на 70 служители на дипломатическа мисия. Това каза Симеон Николов, член на УС на Българско дипломатическо дружество, дипломат и публицист, експерт по международна сигурност, заместник-министър на отбраната през периода 2005 – 2008 г., в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за експулсираните руски дипломати.

"Страшното е неспособността на вземащите решение да преценят последствията от хвърлянето ни в конфронтационна спирала в този сложен момент на няколко кризи. Който иска мир оставя отворени дипломатическите канали. Ние война ли искаме?“, попита той.

Според него фактът, че на преден план се изтъква аргумента "непропорционална представителност“, поражда съмнения за преднамереност. Той отбелязва, че това е стар проблем, който не е ясно формулиран в чл. на 11 на Виенската конвенция и се урежда двустранно.

"Впрочем по член 11 от Виенската конвенция при ратифицирането й сме внесли възражение, че не искаме спор за намаляване на дипломатическия състав да се решава едностранно от приемащата страна, а искаме да се урежда двустранно. А днес правим точно обратното“, коментира Николов.

"Невежество блика отвсякъде. По–умно беше, преди да се гонят 70 служители, да бяхме провели двустранни преговори за оптимизиране на личния състав по този член“, добави той.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".