Нов интернет сайт вече е активен във Варна. Той представя подробна информация на украински език за правата на бягащите от войната в Украйна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. В сайта на едно място е събрана полезна информация за ползване на различни здравни, социални, образователни услуги и достъпа на бежанците до пазара на труда. В интернет страницата може да бъде открита подробна информация относно възможностите за безплатна медицинска помощ във Варна, условията за ползване на обществения транспорт, както и отговори на някои от най-често задаваните въпроси от украинските бежанци.

Сайтът е дело на Обществен дарителски фонд за Варна, а информацията в него е събрана с помощта на съвместен екип от доброволци към Фонда и към Центъра за бежанци от Украйна във Варна.

Къде мога да науча какви са правата ми за социално подпомагане и социални услуги? На какъв вид помощи имам право? Къде и кого да попитам за информация и подкрепа? Това са част от въпросите, на които ще отговори новата интернет страницата www.varnainfoua.com в подкрепа на украинските бежанци.

Инициативата е част от Проект "Обединение за мир“ по Програмата "Глобални предизвикателства-местни решения“. А техническото оформление на сайта е дело на Сдружение "Енерджи“, което също работи в подкрепа на тази целева група.



Основната информация от сайта и отговори на най-често задаваните въпроси от украинските бежанци са отпечатани в брошура. Посредством QR-кодове в брошурата ще се даде възможност за директен достъп до новия сайт, както и до основни национални портали.

В рамките на Проект "Обединени за мир“ във Варна през летните месеци ще функционира и младежки интеграционен център.