От 03 до 16 юли 2022 г. по решение на Националната комисия по астрономия ще се проведе лагер за подготовка за Международната олимпиада по астрономия с разширения състав на националния отбор на България, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Лагерът ще се състои в гр. Варна в ЦПЛР-НАОП "Николай Коперник".

По време на лагера се предвижда провеждане на занятия по решаване на теоретични, практически и наблюдателни задачи. Със своите две лекционни зали за двете възрастови групи, наблюдателната площадка с телескопи и залата на Планетариума обсерваторията ще осигури отлични условия за това престижно събитие. От допуснати 21 ученици в лагера за подготовка за Международната олимпиада по астрономия, възпитаниците на НАОП – Варна са четирима.

Участниците в лагера, които не са от гр. Варна са настанени безвъзмездно благодарение на дирекция ОМД - община Варна и директора на общежитието в Средношколско общежитие "Михаил Колони“. Преподаватели на олимпийците са Никола Каравасилев, учител по физика в ЧОУ "Наука за деца" в гр. София, Александър Куртенков и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и д-р Ева Божурова от НАОП "Николай Коперник“ – Варна.



На 14 и 15 юли в НАОП ще се проведе подборния кръг за определяне на окончателния състав на Националният отбор за Международната олимпиада по астрономия, която ще се проведе през м. Октомври в гр. Матера, Италия.