Кирил Петков показа известно лидерство накрая на мандата с това, че жертва себе си, за да има възможност за преговори. Това каза политологът Слави Василев в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него желанието на ПП да положат всички възможни усилия, предвид неособено оптимистичните прогнози да съберат 121 депутати, заслужава подкрепа, защото е ясно, че българските граждани не искат избори.

"Не смятам, че ще съберат 121 гласа за съставяне на нов кабинет в този парламент“, прогнозира политологът.

"Провалът на политическата система на хоризонта след 2021 г., която също беше белязана от нестабилност, говори, че политическите играчи имат някакво осъзнаване. Това не означава, че това ще доведе до сериозно управление, което да има трайно и устойчиво мнозинство. И най-вече да се прокарат реформите, които са необходими на българското общество, но трябва да го отчетем“, коментира той.

По отношение на смяната на Кирил Петков с Асен Василев за премиерския пост в нов кабинет политологът отбеляза, че с нея са се успокоили страстите в БСП. "Кирил Петков показа известно лидерство накрая на мандата си с това, че жертва себе си, за да има възможност за преговори. Това би трябвало да се отчете като нещо положително", добави Слави Василев. Не са много положителните неща, които ПП успяха да направят, според политолога.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".