Българските служби са пробити и в тях има хора, които не работят за интересите на България. Това каза депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред БНТ, съобщиха от ДБ.“В “Демократична България" говорим от месеци, че българските служби са пробити. В тях има хора, които работят за България, но са в силна опозиция с други, които не обслужват националния интерес. Това е уникално и безпрецедентно", каза той в предаването “Денят започва".

Той потвърди, че ако “Демократична България" остане в управлението, ще настоява за категорична реформа в тези служби.По думите му ДАНС е най-малко проблемна, докато с най-много проблеми са Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване.

Прокуратурата в България също не работи за българския интерес, а за да обслужва интереса на определена група хора, каза Мирчев. Той заяви, че няма доверие в тази институция.

“Когато даден случай влезе в прокуратурата, се потулва или виновникът се вика и се предупреждава да прави каквото му кажат и го държат на трупчета, за да не бъде осъден. Такива случаи има много - те се превръщат в едни политици зомбита или висши държавници зомбита на ръчно управление от прокуратурата", каза Мирчев.

По думите му няма точен момент да бъдат изгонени руски дипломати, които не се занимават с дипломатическа дейност.

“Сигнали има години назад. Дали е рано или късно за изгонването, какви доказателства има и кой ще ни ги покаже - важното е, че правителството и Кирил Петков направи нещо, което е трябвало да направят други правителства", каза той.

Според него е обществена тайна, че руските дипломати в голямата част се занимават с разузнавателна дейност и вършат неща, които не са в интерес на България.

"Те бяха изгонени за действия срещу интересите на България, което са стандартни процедури. Не се е случило нещо толкова безпрецедентно", каза Мирчев и напомни, че в ДАНС беше хваната цяла клетка на руското разузнаване.

"Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с тези служби", каза Мирчев.

За преговорите за нов кабинет Мирчев заяви, че “Демократична България" няма различия в приоритетите с мандатоносителя ПП - борбата с инфлацията, еврозоната и влизане Шенгенската зона. Той заяви обаче, че е сложно “Демократична България" да седне с БСП на една маса за преговори за общо управление.