Фестивалната седмица, посветена на деня на Дунав, завърши с двудневна богата артистично-музикална програма на брега на Видин, в която участваха елитни самодейни и професионални групи и изпълнители от Калафат, Крайова и селища от региона, съобщиха организаторите. Празникът, който включваше изложба, конференции във Видин и Калафат, атракции, бе открит от областния управител на Видин – Любен Иванов, който подчерта, че най-голямото богатство на Видин са не само неговата история и култура, но и неговите граждани. Старт на музикалната програма даде Десислава Минчева от НТК "Български пътеводител“ – организатор на събитието.

Дефиле с 15 автентични уникални носии и накити, като някои бяха на повече от два века, показаха представители на НЧ "Надежда 1903“ от село Бойница на откритата сцена пред галерия "Никола Петров". Най-малкият модел бе 2-годишният Дениз Иванов с къса долома с бяла въба, а накитите по Стела Пламенова бяха от 1980г.

Арт базара на местни занаятчии и производители и изпълненията на танцьорите и певците от селата Макреш, Гъмзово, Флорентин, Ясен, на елитния видински ансамбъл "Северняци“ с хореограф Ерик Петрон, наброяващ 80 души, задържаха часове наред жителите и гостите на града в крайдунавската зона. Над десет изпълнители от Калафат, Крайова и село Бърка представиха китка от фолклорни румънски песни, а сред солистите бе и популярната изпълнителка проф. Сица Новак от Турно Северин, отдала живота си на фолклора. Ансамблите "Розеле Калафатулун“ (с ръководител Маринела Карауляну –създател на етнографския музей в Калафат), "Хора Доснацъу“ от с. Бърка и представителен ансамбъл “Мария Танасе“ с художествен ръководител Марга Кюрту, часове наред задържаха вниманието на публиката с атрактивните си изпълнения.

Певческата група НЧ “Просвета 1928“ село Гъмзово, която е вписана в Националната листа на България като "Живи човешки съкровища“ представи автентичен фолклор, докато танцьорите от група за автентичен фолклор от Гъмзово след сцената поведе хорото в парка, на което се хвана мало и голямо. Фолклорната щафета от мегдански хора и танци – български и влашки, продължи с танцовата група от НЧ “Изгрев“ с. Ясен с ръководител Десислава Славомирова и танцов състав "Макрос“ с ръководител Ирена Йотова от село Макреш. Певческата група от НЧ "Мито Марков“ с ръководител Цецка Илиева предшества изпълнението на популярните видински музиканти от Духов оркестър "Братя Ангелови“, които нажежиха градуса на настроението. Първият фестивален ден завърши с атрактивно DJ-парти и светлинно шоу на крепостта Баба Вида, за да продължи на следващия ден отново с концерт на популярната народна изпълнителка Георгия Райкова и с майсторски изпълнения на танцьорите от НЧ "Пробуда 1295“ с. Флорентин с ръководител Борислав Митрашков, който бе и сценарист и водещ на празника. Участниците си тръгнаха с отличия, връчени от организатора на фестивала – Национален туристически клъстер "Български пътеводител“ с председател Десислава Минчева. "Богатствата на Дунав“ се проведе в партньорство с община Видин, Областната управа на Видин и др. по проект DANUrB+ "Градски бранд Дунав – изграждане и развитие на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство на река Дунав“. Финансиран по програма за трансаноционално сътрудничество "Дунав 2014-2020“ празникът привлече толкова елитни творци от Румъния и България, с което даде заявка да се превърне в устойчиво културно събитие, което да привлича все повече изпълнители от дунавския регион