На 2 юли, събота, само два чáса след полунощ (02:02 местно време) се слага начало на нова сеизмична активност в южната иранска провинция Хормозган, на около 50 км североизточно от пристанищния град Бандар Ленгех. Това коментира за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция “Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). В продължение на 18 чáса населението в епицентралната област усеща най-малко 28 труса максималното въздействие надминава интензивност, която нанася повреди на по-стари, лошокачествени и небрежно поддържани сгради. В тази обстановка и при много ниското качество на строителния фонд в съчетание с бедността, особено в селските райони, има загинали и стотина ранени.

Поредицата от трусове е далеч от класическа:

(1) силно земетресение последвано от вторични,

(2) предхождащ рой от ниски-средни магнитуди последван от максимален трус с предизвикани от него вторични събития;

(3) рой от трусове със съизмерима сила без поредица от слаби. Представяната активност е продукт на сложно взаимодействие на три тектонски плочи – Арабска, Африканска и Индийска и характерът й е различен. Сеизмогенният процес се води от земетресение с магнитуд 6.1, след 15 минути – вторичен трус с магнитуд 5.0; след около два чáса през 1 минута се зараждат още две силни земетресения с магнитуд 5.7 и 6.0 и епицентър на около 15 км в източна посока. В интервалите между силните земетресения и след тях са регистрирани множество събития с по-нисък магнитуд.

Максималната сила на въздействие в епицентъра при началния съботен трус се измерва чрез последствията на интензивност не по-ниска от VII степен – сериозни щети в сгради с висока уязвимост. Там се намира и село Сайе Хош, където има загинали – телата им са извадени изпод развалините. Махди Дости, губернатор на провинция Хормозган, съобщава, че това селище е с много щети. Сведения, постъпили от очевидци в Европейския център, показват, че на разстояния от около стотина километра от епицентъра в източна посока силата на въздействие достига интензивност от VI степен (например в Бандар Аббас). На запад от епицентъра на остров Киш (125-130 км) трусът е почувстван интензивно и продължително – около V степен. Земетресението е създало сътресения с интензивност от V и по-ниска степен на разстояния до 350 км в южна посока, на територията на ОАЕ. Единични усещания има в Катар (Доха) на повече от 400 км югозападно.

Само преди малко повече от седмица на 90 км западно от новата активност, също на територията на иранската провинция Хормозган, се разрази 12-дневна сеизмична серия с максимален магнитуд 5.6, реализиран на 25 юни. Броят усетени земетресения в тази серия беше 33. Честотата на поява на усещаните трусове при серията от 14 до 25 юни е над 13 пъти по-ниска от продуктивността на юлската активност, богата с четири силни (високомагнитудни) земетресения.