Енергийните доставки и отношенията с Русия ще бъдат сред основните теми на разговор за съставяне на кабинет


"Беше изпълнено изключително важно условие да бъде изпълнено, тъй като според нас министър-председателя в оставка бе взел еднолично решение за това, което се случи с изгонването на руските дипломати. И то е пълен прецедент в световната дипломация- 70 души да бъдаат обявени за персона нон грата и затова нямаше как да бъдат продължени разговорите с "Продължаваме промяната“. Надяваме се, че една от линиите, която ще коментираме е именно решаването на този конфликт и изключителн тежката ситуация, която той създаде в отношенията между София и Москва.“ Това заяви организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

"Вчера в Народното събрание от БСП предложихме да бъде гласувано решение, с което да бъде отменена нотата за изгонването. Ние говорим за шпионаж, но на закритото заседание никой не чу нищо за него. Също така едно е реципрочност и друго е шпионаж. Ако е реципрочност, за да бъдат намалени броя дипломати спрямо нашите в Москва, тогава е съвсем друго. Точно това питахме дали някой от тези 70 шпиони е вербувал българи, но нямаше такива данни и, ако е така и реално има такива шпиони защо няма арестувани българи?“, обясни Гуцанов и подчерта, че българския туризъм също ще понесе огромни загуби от разразилия се дипломатически скандал.

Според него за социалистите националната сигурност е най-важната тема, но това не означава, че в нея влизат само въоражените сили. "Тук влизат и енергетика, икономика, социалната система и това се учи още в 1-я семестър на всяка една военна академия“, допълни членът на ИБ на БСП.

"Ако някой е бил шпионин е естествено, че той няма място в България, без значение от коя държава е той. Но ние говорим за националната сигурност и интересите на страната ни. И не можем да се подложим на такова изпитание да спрат доставките на петрол. Алтернативните доставки на газ до момента не сме ги видели със сигурност и затова казваме, че трябва да водим преговори с всеки един доставчик, независимо от коя държава е. Въпросът е това да бъде доставка на енергийни ресурси на най-изгодните цени за страната ни и най-голямата предсказуемост“, коментира Гуцанов за рисковете пред България след влошаването на отношенията ни с Русия от последните дни.

По думите му случилото се онзи ден ни поставя в изключително деликатна ситуация оттук нататък и това безспорно ще попречи за развитието на икономиката ни. "Условието Кирил Петков да не е премиер и то е изпълнено, но това не означава, че разговорите с ПП ще бъдат леки. Защото не можем ей така да подминем темата за отношенията между България и Русия.

БСП неслучайно е партия на 131 години, защото държим за развитието на страната и националната сигурност на България. Ако не се нормализират отношенията с Русия аз не считам, че въобще някой може да каже какво ще се случи“, добави той за предстоящите разговори с "Продължаваме промяната“.

"Започваме разговорите първо по политики. Когато ги конкретизираме, едва тогава можем да говорим за имена и министри. Със сигурност една от темите ще бъде отношенията ни с Русия и енергийните доставки, а социалната политика е номер едно. Защото знаем, че благодарение на БСП успяхме да подпомогнем младите семейства, което не се е случвало от 89-та година. Направихме необлагаемия минимум за тях от 4500 на 6000 лева, отделно безплатните детски градини и ясли, което на практика вече прави по 200 лева на месец за едно младо семейство. Не можем да подпишем, ако нямаме ясна представа как ще се отопляват хората през зимата и какво ще се случва с икономиката", конкретизира Гуцанов за приоритетите на левицата и подчерта, че ръста в икономиката до голяма степен се дължи на министър Нинова.

"Ако ние стигнем до споразумение за тази социална политика, която ни удовлетворява и продължим промените за младите семейства и пенсионерите, ако стигнем до споразумение в здравеопазването, защото не може да продължава това изтичане на милиарди, а и болниците не може повече да са търговски дружества. В областта на образованието да има един учебник по един предмет и печатани в държавните печатници“, категоричен бе Гуцанов за основните точки, по които ще се водят разговорите за сътавяне на ново правителство.

Той заяви, че все още не е ясно дали социалистите ще подкрепят тази коалиция. “Ако ние стигнем до общи виждания – да, тогава бихме подкрепили този кабинет, но нищо не е сигурно. Нека стигнем до всичките тези елементи- социални, здравеопазване, икономика, енергетика и тогава ще кажем. Не е лесно с БСП да се водят преговори, но всеки може да каже, че през тези 6 месеца ние бяхме здравия разум. Голяма част от програмата на БСП през последните 6 месеца се изпълни", допълни социалистът.

“Аз не мисля, че някой бойкотира Румен Радев, още повече БСП. Той е президент благодарение на Българската социалистическа партия. Ние бяхме тези, които преди 6 години го издигнахме и благодарение на социалистите той стана президент тогава. Ние сме принципни в своите виждания и последователни в своята политика. Приемаме критиките, но когато има основания. Консултациите трябва за съставяне на кабинет да се водят бавно и внимателно и безкрайно е тежка ситуацията в страната, за да си позовлява, който и да е да прави прибързани решения", заяви членът на ИБ на социалистите за отношенията с президента.

В заключение Борислав Гуцанов каза, че голямата мисия на БСП е да пази интересите на България. "От никой не се страхуваме при предсрочен вот. Неслучайно сме партия на 131 години и трудно някой ще ни уплаши. Устояли сме на много битки, така че БСП не без причина е фактора на стабилност", завърши той.