Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 2-ри юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Спорът за патента върху марката "Продължаваме промяната“. Защо политическа партия "Продължаваме промяната“ все още не се е регистрирала?

"Като се подготвях за този разговор, темата е прелюбопитна, ПП на Кирил Петков и Асен Василев защо още не е регистрирана като политическа партия? Но преди да пристъпим към нея искам една реминисценция, като се подготвях за интервюто се сетих, че ние с Вас сме се виждали последно в ефир през 2015 г. Нека видим малко от това интервю!“, започна разговора Беновска и пусна запис от интервюто от 2015 г.:



//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Илиана Беновска: И продължаваме с кандидата на РБ за кмет на Добрич Йордан Йорданов, добре дошъл!



Йордан Йорданов: Добър ден!



Илиана Беновска: Сядайте и ми отговаряйте веднага защо се върнахте в България след такава хубава кариера и развитие в САЩ? Пък искате да ставате и кмет на град Добрич!



Йордан Йорданов: Защо не! България и Добрич имат нужда от този нов дух, духът на промяната, за която говорим от 25 години! Може би аз съм живият пример за това как младите хора трябва да се учат в чужбина, в европейски градове, американски градове и да се върнат и да дадат това, което искат на родното си място!



Илиана Беновска: Женен сте, с две деца. Жена Ви е от Добрич, нали знаете, че има една поговорка – откъдето е жената, оттам е и родата! Но и Вие самият сте от Добрич, не сте привлечен от нея! Децата Ви на колко години са?



Йордан Йорданов: Имам дъщеря на 3 годинки, на 1-ви октомври направи 3 годинки и момченце на 6 месеца!



Илиана Беновска: Мънички са, все още не са Ви поставили въпроса – тате, къде да уча?



Йордан Йорданов: Така е! Надявам се, че след време няма и да го поставят, а ще имат условията да се развиват!



Илиана Беновска: Ето първи въпрос, колко детски градини има в Добрич, колко са децата, обхванати от тази задължителна мярка? Колко средни училища има в Добрич, колко гимназии и друг вид училища и колко са младежите, които трябва да минат през всичко това?



Йордан Йорданов: Вижте, за последните 12 години в Добрич се затвориха 4 училища! Отделно, за последната година децата в детските градини намаляха 5 пъти. И още една лоша статистика, за последните 10 години от Добрич си заминаха над 10 000 семейства!



//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Беновска продължи: "Как са старите спомени – преди 7 години? Дъщеря Ви вече е на 10 години, момчето е на почти 8!“. Йорданов отговори, че наистина е било доста отдавна, но в интервюто има реплики, които правят впечатление и днес, а именно "промяната“! Той продължи: "Смятам, че сме били доста последователни през последните години да отвоюваме тази промяна, да я докажем и да я направим в нашия град!“.

Беновска продължи: "Ще помоля да отворим Вашия фейсбук, Вие горе в титула сте сложили "Продължаваме промяната на Добрич“! Какво се случва с регистрацията на тази партия? Всичко е обвито в тайнственост! Те се обявиха като "Продължаваме промяната“, но всъщност малък кръг от обществото знае, че вие имате права върху тази марка! Може ли да разкажете!“. Йорданов отговори: "Всъщност искам да коригирам или да взема от Вашия въпрос. "Продължаваме промяната“ сме ние! Защото "Продължаваме промяната“ беше създадена от мен и от колеги и съмишленици още през 2019 г. Тогава направихме една местна коалиция, ползвахме регистрацията и се явихме на местните избори като "Продължаваме промяната на Добрич“! Така че това е началото на създаването на "Продължаваме промяната“ и смятам, че всички ние положихме много усилия, за да го създадем! Отварям една скоба, през 2019 г., когато разсъждавахме върху цялото позициониране, как точно да покажем на всички, че тази промяна вече е започнала в Добрич, когато измислихме и "Продължаваме промяната“ като слоган, първото нещо, което направихме, е да потърсим в Гугъл дали има нещо подобно някъде регистрирано или правено. Така че във времето ние сме си отстоявали нашия слоган, защитавали сме го и в момента, в който се случиха събитията от 2021 г. и когато "Промяната продължава“ или "Продължаваме промяната“ в лицето на Кирил Петков и Асен Василев започнаха да говорят, че така ще се казва тяхната партия, ние по най-бързия начин поискахме съвет от адвокати! Защото в крайна сметка истината е такава, че ние създадохме тази марка! Първоначалните разговори с адвокати бяха по-скоро да ни откажат да регистрираме такава марка, по-скоро защо да го правим! Но аз смятам, че интелектуалната собственост е изключително важно нещо и трябва да се отстоява! Защото зад тази марка не стоя само аз, а много други хора, съмишленици, които са работили не само за марката, а и за своя град!“.

Йордан Йорданов обясни, че първоначално са решили да проведат разговори с хора, които представляват ПП "Продължаваме промяната“. До момента тези опити са неуспешни. Той беше категоричен: "По тази причина в последния ден, когато можеше да се обжалва регистрацията на марката, ние подадохме възражение срещу регистрацият на тази марка! Което е съвсем нормално, при положение, че повече от 3 месеца не успяваме да проведем среща с представители на ПП, за да изчистим този спор!“.

"В предварителния разговор Вие казахте, че сте се се срещал с Кирил Петков и Асен Василев, но това е било преди месеци и след това контактът е престанал, разкажете малко повече!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че преди изборите през ноември 2021 г. е успял да проведе среща с тях, на която ги е запознал със ситуацията и с желанието като разумни хора да я разрешат. След изборите обаче такава нова среща не е била проведена. Така няма и до ден днешен. "Искам да съм ясен, не става дума само за самия Кирил Петков или Асен Василев, за представители на партията! Дори с нито един представител на партията не съм провеждал среща!“, добави Йорданов.

"Вие се занимавате доста отдавна с политика, макар че сте независим, издигнат от коалиция, членувате ли в някаква партия?“, попита Беновска. Йорданов отговори, че единственото му членство е било в ДБГ, в други партии или коалиции не е членувал. Водещата продължи: "Направих това встъпление, защото не може ти да обявиш, че създаваш партия "Продължаваме промяната“, която има съпредседатели, Изпълнителен съвет, не помня устав имаше ли, и ти да нямаш права върху тази марка! Как ще я регистрираш! Това означава ли, че на едни евентуални следващи избори, ако не се реши чрез Патентно ведомство този въпрос, а той според мен няма да се реши в тяхна полза, те ще трябва отново да ползвта "ракетите-носител“ ВОЛТ на Настимир Ананиев и бургаската партия на Бачийски? Това не е ли подмяна на легитимността? Анализирайте го политически!“. Йорданов отговори, че до произнасяне на Патентно ведомство всяка страна има право да използва тази марка. Чак след произнасянето някой придобива правата върху тази мярка. Той продължи: "Опозицията позволява на всеки български гражданин да ползва този слоган. Ако ние не бяхме подали опозиция, това означаваше, че само те ще могат да ползват марката. Така че те нямат пречка към този момент да регистрират партия, а на следващ етап, когато се реши спора вече, там ще стане ясно по какъв начин и как трябва да се ползва тази марка! Но докато не се произнесе Патентно ведомство, всеки може да ползва тази марка по начин, по който реши!“.

"Как да нямат пречка да създадат партия? За да създадат партия, те трябва да внесат в СГС в съответното отделение правото на марката! Когато в Търговския регистър регистрираш дружество, ти преди това проверяваш свободно ли е избраното наименование!“, заяви Беновска. Йорданов отговори, че той също е смятал така, но след консултация с юристи те са му заявили, че на този етап ПП "Продължаваме промяната“ няма пречка да ползва тази марка.

Водещата попита защо тогава ПП все още не са внесли документи за регистрация. Събеседникът ѝ отговори, че не знае. Беновска заяви, че според нея от ПП не го правят, защото ще стане публично достояние, че нямат право над марката. Йорданов отговори, че това може и да е така, но той и съмишлениците му са дали достатъчно поводи за диалог.

"Като сте дали толкова сигнали за диалог Вие какво имате предвид, че сте готови просто така, в името на новата политическа партия да си отстъпите правата върху това, което се огражданствили, макар и не регистрирали в Патентно ведомство?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не биха се отказали просто така, но Патентно ведомство дава възможност в определен срок двете страни да седнат на масата и да стигнат до споразумение. До края на август е срокът, в който двете страни могат да стигнат до споразумение. Но след последните избори срещи не са провеждани.

"Нека да Ви попитам предпазливо, казах, че ПП влязоха в политиката, ползвайки две, а те бяха три партии "ракети-носител“, това са ВОЛТ на Ананиев, партията на Бачийски и социалдемократи, които обаче напуснаха това образувание. Въпросът е следният – кой взима субсидията и къде отива тя?“, попита Беновска. Йордан Йорданов отговори, че тя трябва да се разпределя по начин, по който са се разбрали партиите в коалицията. Съответно всяка от трите партии трябва да има процентно разпределение на субсидията и то е предварително записано в коалиционното споразумение. "Доколкото разбрахме от публични изказвания мисля, че ПП "Социалдемократи“ взима 90% от субсидията, като най-голям мандатоносител! Но това беше публична информация и се доверяваме на нея!“, заяви кметът на Добрич.

"Но какво е бъдещето на тази партия, чието учредяване беше в Пловдив и беше съпроводено с един леко странен химн, чиито думи аз произнасям, макар и в доста омекотен превод!“, продължи Беновска и пусна част от седмичния си коментар:



//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Беновска: Г-н Кирил Петков - симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

15 април 22-ра

2 дни преди Кирил Петков да стане на 42 години, в зала "България“, в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив, от 18:00 часа се учреди ПП "Продължаваме промяната“.

Химнът на промяната имаше странен текст. Извинете ме, но това са думите. Даже, малко смекчени…

"Майната ти и на теб, и на майка ти, и на сестра ти, и на работата ти. И твоята разбита кола и тези глупости, които наричаш изкуство. Майната ти на теб и приятелите ти, които никога повече няма да видя. Всички, освен вашето куче, всички можете да се прецакате…“



А това е първата Партийна реч на Асен Василев:

Асен Василев: Всичко започна с един разговор, който имахме с Кирил много, много, много отдавна за това каква България може да бъде. За това как тя може да бъде нормална, хубава, развиваща се държава. Как ние всъщност сме не малка държава. Ние сме осмата най-голяма в ЕС, ако броим територията. Имаме си всичко, планини, морета, плодородна земя, вода, реки, геотермали. И всичко, което имаме, не го използваме. И не го използваме, не защото сме по-глупави от другите. Даже, не защото сме по-неорганизирани от тях. А, защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели. И тази малка група така е организирала правилата на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната.

Ние учредяваме "Продължаваме промяната“ и много често ме питат каква е философията на тази партия? Ами тя е много проста! Да си подредим държавата, да изчистим и да направим така, че да искаме да живеем в България и да се гордеем с това! И по този повод искам да ви представя по-динамичната, по-усмихната и по-оптимистичната част на дуото – Кирил Петков!



А това е първата Партийна реч на Кирил Петков:

Кирил Петков: Приятели, здравейте! Наистина, влизайки тук, казвайки "здрасти“ на толкова много хора, които познаваме, позитивни, готини, с надежда, смислени, си казваш – хей, има смисъл от тази работа! Това, което научихме много бързо с Асен и с групата около нас е, че сами не можем. Няма как да стане само на ентусиазъм. Но, колкото повече работим заедно, колкото повече бутаме в една посока с повече съмишленици – толкова повече Промяната започва да се случва!

Това, което аз вярвам и което се надявам, всички ние, да действаме по този начин – че всъщност, когато не използваме правилата на Макиавели: Късметът е част от силата, която ни води, защото, всъщност, ние сме направили правилните неща! И, ако трябва да рискуваме да не сме успешни, да не сме стабилни, да не сме дълголетни – ами заслужава си! Майната му! Няма да има стабилност, няма да има дълголетие, но ще сме направили само правилните неща и ще сме ги направили заедно! Благодаря ви!





//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Беновска продължи: "Е, г-н Йорданов, не знам дали сте виждал това откриване, тези речи и този химн?“. Кметът на Добрич отговори, че е чувал песента, а самите кадри чува сега. Той продължи: "Прави ми впечатление, че се говори за промяна, което е неоспорим факт, но се връщам в началото, когато ние създадохме "Продължаваме промяната“ и помежду си си говорихме, че никой не знае дали тази промяна ще е положителна или отрицателна. Промяната няма една индикация, че ще бъде положителна. Затова с колегите си казахме ясно, че ние не трябва да спираме да работим всеки ден и да покажем истински, че нашата промяна в Добрич е положителна! Работим повече, успяваме да реализираме повече проекти за нашия град! Така че за мен и за колегите стои въпросът как да продължим оттук нататък? Защото може би "Продължаваме промяната“ в момента има два коловоза. Единия е националния, който поне има индикации за регистрация на партия, другата е нашата, която създадохме още през 2019 г. и когато някой каже – "продължаваме промяната“ аз казвам – "Извинете, но ние създадохме "Продължаваме промяната“! И това е видим факт! Всички наши рекламни материали, цялата ни кампания, абсолютно всичко беше брандирано с "Продължаваме промяната““.

"Ще следим развитието на този юридически казус, но аз лично си запазвам правото на първата пресконференция, на която се появят Кирил Петков или Асен Василев да задам този въпрос! поставят се много пъти въпроси регистрирана ли е тази партия, ще се регистрира ли, кога, но единственият факт, който е известен, е, че няма подадени документи в СГС!“, заяви Беновска и попита събеседника си дали може да зададе този въпрос на Кирил Петков и Асен Василев. Кметът на Добрич отговори положително и подчерта, че повече журналисти трябва да повдигат темата.

Финансирането на община Добрич.

"Едно изречение за Добрич, като някой друг продължава промяната от ваше име, тук от софийско ниво, някакви пари получава ли Добрич?“, попита Беновска. Йорданов отговори, че това се случва много рядко. За последно през април миналата година и след това по време на служебния кабинет. В края на управлението на последното правителство на Борисов Добрич е получил 1,4 милиона. С постановление на служебния кабинет са получили за водопровод и канализация близо 2 милиона. Между 2015 г. и 2021 общината не е получавала средства с такъв тип постановления. Оттогава до момента общината не е получавала нищо. През миналата година община Добрич е изтеглила кредит от 10 милиона лева, за да самофинансира ремонтни дейности. "Нямаме време да чакаме! Стремежът ни винаги е бил да работим! Пускали сме много писма да искаме средства за общините, включително на последното заседание на НСОРБ сме дали даже идеи, аз лично дадох идея на премиера как децентрализацията да бъде по-плавна и държавата да може да отделя някаква част!“, обясни Йорданов.

Подаръкът.

"Сега ще Ви връча нашия шеговит подарък, внимавайте какво пише на него – Harvard low, обаче отдолу пише just kidding, просто се шегувам! Тази тениска ще Ви я пратя по куриер, за да си я имате, като се явите в Патентно ведомство или на някаква среща с Кирил Петков и Асен Василев, за да може да проявите една лека закачка към сегашните управляващи!“, обърна се към събеседника си Беновска. Той отговори: "Благодаря Ви! Ако позволите нещо за край, продиктувано от това, което виждам като тениска? Мисля, че България вече има нужда от едно ново начало, може би на чисто, защото с толкова години демокрация, като че ли трябва да се започне наново! Така ми идва в момента, че е време за ново начало!“. Така завърши разговорът между Йордан Йорданов и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz.-Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри юли 2022 г.