Бригаден генерал Стефан Янев, лидер на ПП "Български възход“, в "Беновска пита“ youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 2-ри юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Има ли устои България кой ще ни ги даде?

"Г-н Янев, нека да не Ви звучи детински темата "Генералите – сигурност за родината!“. Вие, има ли устои в България? Кой може да ни ги даде?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори: "Устоите на България трябва да ги търсим във възпитанието, в морала, в етиката и нравствеността, която се изгражда в личностите, която се изгражда през годините, от ранна възраст! Като започнем през семейството, минем през училището и обществената среда, в която се развива даден човек! В кого я има тази необходима амалгама от нравственост, морал, етика и усещане за общото, за колективното е един хубав въпрос, отговорите предполагам ще ги търсим заедно!“.

Готов ли е да бъде начело на държавата?

"Вие учредихте преди около две седмици партията "Български възход“, нека да видим краткия въпрос, който аз Ви зададох и смелият отговор, който Вие си позволихте да ми дадете!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинга след учредяването на ПП "Български възход“ от 19-ти юни 2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Стефан Янев, председател на ПП "Български възход“, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след учредяването на партията на 19-ти юни 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.





Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано!



Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа!



Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано!



Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално!



Илиана Беновска: Здравейте!



Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви!



Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент?



Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората ...



Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност?



Стефан Янев: Аз като личност съм готов!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Уважаеми г-н Янев, готов ли сте наистина да бъдете начело на държавата и не само празни обещания да се сипят?“. Стефан Янев отговори, че лично той е готов и в голяма степен е доказал, че може да прави нещата в интерес на държавата, да води балансирана политика, която зачита интересите както на широките обществени слоеве, така и на различните браншови организации, на бизнеса, на синдикатите. Да се търсят онези решения, които са добри за всички български граждани. "Дали съм готов и дали бих могъл да бъда начело на държавата са различни неща, защото е въпрос и на политическо балансиране и конюнктура и в резултат вероятно на едни избори, когато, след като вече ние формираме нова партия, вероятно ще участваме на всички възможни избори, така че отговорът на тези въпроси лежи в бъдещето!“, добави Янев.

"Но бъдещето сякаш е много близко, не се знае дали ще има нов кабинет начело с ПП, не се знае дали изобщо ще има редовен кабинет. Вие бяхте достатъчно време, и като министър-председател, бяхте и министър в началото на кабинета на Кирил Петков, така че знаете, че трябва да се гледа поне ход напред!“, продължи Беновска. Янев се съгласи и добави, че е добре дори да се гледа няколко хода напред. Той продължи, че сме свидетели на едно интензивно политическо говорене, сюжетите се сменят един след друг и се застъпват и някак си губим фокуса върху основните неща. "Намираме се във водовъртеж от събития и сте права, че трябва да се гледа не един, а няколко хода напред, защото обществените отношения, начина на формиране на реалната политика, управленските решения рефлектират върху живота на всеки един български гражданин. И е много важно от тази гледна точка да има предсказуемост за хората, да бъдат достатъчно информирани, да знаят какво ги очаква. В момента наблюдаваме други процеси, сюжетните линии, сменяйки се толкова често, е трудно човек да се фокусира върху важните тези за деня!“, заяви Янев.

Изгонването на руски дипломати и служители в посолството и консулствата.

"Аз припомних, че последната Ви битност беше като министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков и го напуснахте поради различия във вашите геополитически, човешки и стратегически за България позиции по отношение на Русия и трактовката на това какво се случва в Украйна! Това стана точно преди рождения Ви ден. Ще Ви пусна какво попитах Кирил Петков, след като той заговори за пръв път в първо лице, единствено число и каза – за не мога да позволя мой министър, визирайки Вас, ген. Стефан Янев, да има различни от моите възгледи!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинг на Кирил Петков от 28 февруари 2022 г.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н премиер, "Беновска пита - Радио К2“! Във връзка с това, че днес за пръв път заговорихте в първо лице - казахте "мой министър“ по повод министъра на отбраната Стефан Янев - може ли, тогава, да изясните пред България какви са личните Ви възгледи за Национална сигурност, Национален интерес и Национален суверенитет - с оглед на това, което се разиграва в момента в Украйна между Путин - САЩ и Европа?



Кирил Петков: Националният интерес е един и това е, когато виждаме несправедливост, когато виждаме неправда - в случая имаме два славянски народа, единията атакува другия без причина - ние не можем, просто, да наведем глава!

Идеята, че България, просто, трябва е "по-ниска от тревата“ и "наведена глава сабя не я сече“ не е националния интерес! Националният интерес е: България да има ясна позиция! Когато сме сигурни, че нечия страна - независимо, дали, е велика сила или не, прави нещо неправилно - тя трябва да може да отговори с ясен глас!

Безпрецедентно е и нашето общо решение на ниво ЕС: че само заедно, в един глас, можем да имаме чуваемост от Руската федерация! Ето защо, аз съм много щастлив, че българското правителство не утихна, не се снижи, не беше мълчаливия партньор, а заявихме ясно, с ясна позиция това, което в момента е абсолютна неправда!

Аз заявих, неведнъж, че от двете страни това, което виждам - това са войници на по 18 години в момента в студа, стрелят се един друг и не знаят защо!

Защото, един диктатор в Москва е взел едни грешни решения. Тук въобще не става дума за Русия, като за руски народ. Аз имам много приятели, които са в момента в Москва и се чудят какво се случва.

Тук става въпрос за един диктатор, който взе ужасяващи решения - няколко хиляди човека са умрели от двете страни, много хора се крият по мазетата!

Българското малцинство в Украйна в момента е застрашено и с радост мога да кажа, че тези 190 българи, които снощи прекараха в мазето на посолството, част от тях, в момента са в по-голяма безопасност, въпреки че не са в пълна безопасност, докато не ги изкараме извън границите на Украйна!



Илиана Беновска: Не отговорихте: В лично качество какви са Вашите възгледи, преразказахте разни факти!



Кирил Петков: Моите възгледи са: Никой, оттук-нататък, не може да казва какво трябва да се прави във връзка с България!

Никой не може да ни чертае на някаква "салфетка“!

Никой не може да ни говори за сфери на влияние!

Ние сме независима страна и можем да определим какво и как да определяме съдбата на България!

Ние сме в ЕС и се радвам, че имаме свободата да говорим в един глас с всички европейски страни в този момент!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Уважаеми ген. Янев, какво мислите от днешна гледна точка с изгонването, екстрадицията на 70 така наречени руски дипломати, които се оказаха не 70, а много по-малко, между които се оказаха готвача, шофьора, счетоводителя на посланик Митрофанова? И нейното заявление от вчера, че вероятно може да се закрие посолството на Русия в България, което реципрочно ще значи, че трябва да закрием и българското посолство? Кажете честно, в България има много русофили!“. Янев отговори: "Нека оставим русофилите настрана, аз винаги съм смятал, че в България трябва да обединяваме и да се чуват гласовете на българофилите. Но целия този сюжет с така нареченото изгонване на 70 руски дипломати, който е безпрецедентен най-малко в няколко аспекта. Сама споменахте, че беше обявено за 70 руски дипломати, но после се оказа, че не са всички дипломати. След това се оказа, че като общество получаваме разностранни мотивационни идеи защо и как се е стигнало до това, каква е била процедурата. В тази ситуация, когато е неясно кой какви решения взима и какво казва по този казус е логично да има закрито изслушване в парламента. Такова заседание се случи, самият факт, че не е отворено за публика, много неща от това какво се е говорило не стават достояние на обществеността, но в крайна сметка фактът е един, че парламентът колективно подкрепи това решение! Или ако е въпрос на търсене на някакви лична отговорност кой какво и как е взимал незряло решение, в случая парламентът с колективно решение пое този ангажимент, тоест всички партии, представени там, подкрепят това решение! Не е важна технологията кой кога и как ще си заминава и как ще се случат тези неща, но последиците са важни. Защото такъв тип мащабно затваряне дейността на представители на чужда държава, в случая руско посолство и консулства, тоест дипломатическите представителства на РФ в България, това може да означава няколко неща. Както вече знаем анонса на посланик Митрофанова, тя ще пледира за прекъсване на дейност в България, тоест посолството няма да бъде функционално, ще преустанови дейността си. Дали такива решения ще вземе руската държава предстои да видим!“.

Беновска допълни: "Само да напомня, че говорителят на Кремъл Песков заяви вчера, че незабавно ще бъде разгледано това предложение на посланик Митрофанова и ако трябва ще бъде информиран и президента Путин, така че темата е в развитие!“. Стефан Янев отговори, че не вижда позитивен сценарий за това развитие. То върви в негативен сценарий. Той заяви: "Дали ще бъде затворено руското посолство, дали ще бъдем принудени да затворим българското посолство в Москва, дали ще се стигне до замразяване на дипломатическите отношения до степен на нефункционалност и силно затруднение на всеки един български или руски гражданин, който се нуждае от дипломатически, консулски или други услуги предстои да видим! Моят възглед е, че в дипломацията трябва да има прагматизъм от гледна точка на това какви отношения искаме да развиваме с всяка една от държавите в света! В крайна сметка дипломацията е затова, да се поддържат отношения, независимо от конюнктурните положения, независимо от ситуациите в момента! Защото дългосрочните отношения, включително в икономиката, културата, дори на битово ниво, ако щете, са важни и трябва да се държи вратата на дипломацията отворена!“.

"Помните ли какво каза експрезидента на САЩ Тръмп, ще го цитирам малко по памет – трябва да си много глупав, за да си влошиш отношенията с Русия“!“, продължи Беновска. Янев заяви, че е съгласен с бившия президент на САЩ. Той продължи: "Слушах откъса с бившия премиер Петков, опитвайки се да обясни какъв е националния интерес, той изнесе лекция по различни теми, но нищо общо с националния интерес! И разсъждения от гледна точка на различни емоции, какви хора как се крият по мазетата в ситуация на война. В ситуация на война е тежко за всички и затова аз приветствам това, че по-голямата част от българското общество е пацифистки настроено, миролюбиво настроено и не обича войната! Но в крайна сметка войната е едно от явленията, което се случва в този свят и ние трябва да бъдем подготвени да разбираме първо защо и как се случват нещата и да сме наясно какво следва след войната и каква е ролята на дипломацията след войната! В момента ние влошаваме дипломатическите си отношения с Русия, но войната ще свърши, дали след месец или след година, но тя ще свърши. И след войната на базата на дипломацията ще има едно пренареждане и в икономически план, и в политически план и е много важно ние къде и как ще бъдем позиционирани!“.

Асен Василев.

"Да Ви довърша колективния образ на настоящите управляващи с една щриха от портрета на евентуалния бъдещ министър-председател Асен Василев и после ще продължим!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Асен Василев от 2-ри юли 2021 г.:



//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



И се сетих каква САМОжертва ми призна сълидерът на "Промяната“ Асен Василев на рождения ден на майка си, 2 юли 21-ва:



Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!



Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!



Асен Василев: Абсолютно!



Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!



Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!



Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?



Асен Василев: Не!



Илиана Беновска: Защото?



Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!



Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!



Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!



Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...



Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Е, ген. Янев, виждате, че Асен Василев, ако е трябвало да има жена е нямало да влезе в политиката, във властта!“. Янев отговори: "Ако му дадете възможност да развие тази тема, той вероятно ще излезе от прекия отговор, защото струва ми се, че беше инцидентно питането и отговори бързо и неподготвено! Не виждам връзката между имане и нямане на жена и влизането в политиката, защото в крайна сметка, ако човек има дали приятел до себе си или жена, с която има семейство и споделя много неща – напротив, това е подкрепа, а не някакво препятствие! Защото прозвуча като – ако имах жена, нямаше да съм в политиката, но не искам да коментирам, защото не разбрах точно и контекста!“.

От какво се лишава, посвещавайки се на политиката?

"Ние няма да се занимаваме със скрития контекст на нещата, те сами ще си излязат, нали знаете, по Евангелие според Лука – "Всичко тайно става явно!“. Но по този повод, понеже преди малко казахте, че Кирил Петков наистина не ми отговори за своите възгледи за национални ценности, национални приоритети, Асен пък не искал да има жена, за да бъде в управлението – Вие от какво ще се лишите, за да продължите да бъдете в политиката?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че на първо място се лишава от собствения си комфорт, от други възможности, които би могъл да преследва, но не преследва в момента. Той продължи: "Но аз съм така възпитан и съм продукт както на възпитанието на моите родители, така и на училището, средата, в която сме разсли, всичко това е дало своя отпечатък и ме е формирало такъв, какъвто съм. А тази формулировка, за добро или за лошо, е посветена на държавата България! Разбира се без да неглижирам семейството си, но самия факт, че семейството ми е ставало свидетел на този тип отсъствие и липса на внимание в определени моменти говори достатъчно добре за себе си!“.

Дуалното образование.

"Такъв е животът на заетите хора! Между другото, като споменахте за образованието, не знам дали имахте предвид средното училище, което сте завършил, Вие сте завършил техникум, когато дойдете следващия път на живо в студиото аз ще Ви поканя да бъдете партньор в нашата кампания за дуалното и професионалното образование! Ние си бяхме поставили за цел и почти го бяхме постигнали при правителството на Борисов да върнем техникумите, защото чисто икономически Вие знаете, че липсват такива кадри и от това икономиката страда. Внасяме външни чужденци, които да работят тук и това е една голяма дупка!“, обясни Беновска. Стефан Янев отговори: "Мисля, че това е една правилна стратегия! И мисля, че българският бизнес иска това!“. Беновска попита събеседника си дали ще се включи. Той отговори: "Да, разбира се! Не само, че съм завърши такова училище, но по стечение на обстоятелствата се срещнах през годините с германски професор, който беше дошъл да изнася лекции за дуалното обучение. В частен разговор го попитах за какво говорим сега? Той отговори – как за какво, това са вашите техникуми, които ние сега връщаме, защото вие се отказахте от тях!“.

Подаръкът.

"Това интервю е малко блиц, защото не сме заедно, подарявам Ви нашия шеговит подарък, макар и виртуално, това е тениска Harvard low, отдолу пише just kidding! Ще се радвам да Ви видим с тази тениска по някакъв повод!“, обърна се към госта си Беновска. Янев благодари и отвърна – "много добро попадение!“.

Как се обръща към хората по места при създаването на структурите на партията?

"Какво казвате на хората, Вие в момента обикаляте държавата и създавате структури?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори: "Казваме на хората, че трябва да намерим в себе си остатъка от силите, остатъка от морала, който ни е останал и да се опитаме да го фокусираме, да го съсредоточим, за да направим живота си по-предсказуем!“. Беновска отвърна: "Много хубаво! Аз тук ще добавя нашето пожелание за рожден ден, макар че Вашият мина, аз пожелавам на хора, от които зависи нещо – направи живота на хората по-красив и смислен!“. Янев благодари и отвърна: "Хубаво пожелание, макар че предстои за следващия рожден ден!“. Така завърши разговорът между Стефан Янев и Илиана Беновска във facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz. на 2-ри юли 2022 г.