Петър Витанов, евродепутат БСП, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Корнелия Нинова, БСП и управлението

“Един ден след като разбрахме, че Асен Василев ще бъде следващият министър-председател, евентуално с подкрепата на БСП и един ден след като разбрахме, че Елеонора Митрофанова иска да закрие руското посолството в София, което означава, че пък в Москва българското посолство няма да съществува повече и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ще обмислят този въпрос и ще го обсъдят с Путин - казвам добър ден на евродепутата от БСП Петър Витанов. Какво правите с Корнелия Нинова, вече като вицепремиер и като човек, който може би ще иска да бъде във властта, независимо от вътрешната съпротива, част, от която сте Вие, срещу това?" започна разговора Беновска. Витанов обясни, че опитват да дадат надежда на разочарованите хора от позициите на БСП и нейната политика.

“Корнелия Нинова е преходно явление, надявам се да има партия и след нея" заяви евродепутатът. Беновска отбеляза, че БСП сама си я е избрала и Нинова е вече втори мандат начело. Витанов коментира, че “стабилизира" не е точната дума, предвид срива в подкрепата на социалистите. Водещата каза, че БСП го “вадят голям меч, ама мек". Евродепутатът сподели, че го боли за състоянието на партията и изпитва истински притеснения дали изобщо може да се възстанови доверието към БСП. “Не искам да говоря срещу един или друг, но можем да изглеждаме по друг начин, можем да възстановим доверието, да бъдем атрактивни и че има други хора в БСП, за които властта не е самоцел, защото чух, че БСП ни е на второ място.

БСП винаги ни е била на първо място, от поколения назад" каза още Витанов. Беновска отбеляза, че евродепутатът е представител на новата генерация БСП, Крум Зарков е до него, Станислав Владимиров, кметът на Перник, застанали са и от по-старата генерация - Костадин Паскалев, Светлана Шаренкова и други. Витанов заяви, че проблемът на партията е, че през годините фигурите са били остракирани постепенно и политиката на БСП е на постоянно гонене на някого, което трябва да се промени, но това няма как да се случи при сегашното ръководство.

“Надявам се, че всички онези фигури, които бяха остракирани и сатанизирани, ще съумеят да възстановят доверието в БСП. Особено хората, които са дали много на БСП, надали биха имали онези властови позиции, с които са разполагали, но бъдещето на БСП минава само през истинско обединение на цялата левица. Не става въпрос да реабилитираме някого, а да спечелим доверието на младите хора" подчерта Витанов. Той заяви, че въпросът не опира до Корнелия Нинова, а до политиките, които предлага БСП. Беновска отбеляза, че след управлението, начело със сегашния председател на партията на европейските социалисти, с изключение на Пламен Орешарски, от 2014 година БСП не е била във властта, а сега Корнелия Нинова е министър на икономиката. Витанов отговори, че проблемът е партията да не се превърне в съучастник на едно управление, което взима решения в ущърб на социалистите и българските граждани, защото оправданието - ние сме против, но продължаваме да подкрепяме - не е правилно.

Защо Витанов е в БСП?; Данъчното облагане, равенството и БСП; Образованието и здравеопазването

“Защо стоите в партията, щом сте против?" попита Беновска. Витанов отговори, че е социалист и дали е Нинова, или някой друг - той няма да спре да е социалист, може да е социалист на свободна практика, но никога няма да престане да е от БСП, защото това е партията, която олицетворява неговите разбирания. “Крум Зарков направи събитие за данъчното облагане. Трябва да има различно облагане, прогресивно данъчно облагане. Трябва да се намали реално неравенството в България. Асен Василев го каза, дори. Как да стане, ако нямаме изцяло различна концепция за преразпределението на благата. Равенството - в неговите социални и трудови измерения. Защо една жена трябва да взима по-малко от един мъж?

Къде е БСП? БСП избягва темата екология. Нали искаме млади хора?" коментира Витанов. Беновска смята, че трябва да се засили лявата политика в образованието, да стане достъпно, безплатно и полезно, а не по чужди образци, здравеопазването е било преди безплатно, а сега човек трудно може да се лекува. Витанов коментира, че 50 % от разходите за образованието преминават отново от джоба на българина. Беновска сподели, че преди време е трябвало да си направи ЯМР на краката, но от касата са ѝ казали, че ще ѝ дадат направление само за единия крак и чак след 6 месеца може да вземе за другия. “Трябва нещо да се направи. Здравеопазването не може да бъде стока, то е услуга. Миналия месец бях в Щатите - там, ако нямаш пари те зарязват като псе. Има изключително социални държави като Канада.

Там не е така. Тук имахме добри практики и все още имаш достъп до специалист по-бързо, отколкото в други добре развити държави. Аз мисля, че БСП имаше нелошо виждане за бъдещето на българското здравеопазване, а 6 месеца нямаме никакъв напредък по този въпрос, а Вие казвате - управлявате" коментира Витанов.

Отписване от БСП на подпис

“Не Ви ли е страх? Много от по-възрастното поколение и хора, които са си позволили да изкажат различно мнение от това на Корнелия Нинова, на модерния способ на подпис им казват - fly away" попита Беновска. Витанов отговори, че никой не може да го спре, ако силно вярва в нещо.

БСП ще подкрепи ли Асен Василев за премиер?

“Ще обсъждате ли на Национален съвет дали БСП трябва да подкрепи кандидатурата на Асен Василев за премиер и екстрата - евентуално Кирил Петков - икономически министър?" попита Беновска. “Съмнявам се, че ще имаме възможност да го обсъждаме" каза Витанов, защото дневният ред се определят от тясното ръководство и този въпрос е бил медийно обяснен от БСП - условието Кирил Петков да не е министър-председател е изпълнено, макар разлика между Петков и Василев да няма, според Витанов. "Правителство не може да има и по-добре да няма в тази ситуация, защото за него няма да има широк консенсус. Това, което може да се направи, за да съществува това правителство, е да се прекупят, препродадат и по някакъв начин да се убедят 121-122 души да подкрепят. По времето на Орешарски, аз бях в международния отдел на НС - НС не функционираше. Дейности, които са обусловени в Конституцията - участие в Паневропейски асамблеи, Организация “Сигурност и сътрудничество на Европа", парламентарната асамблея на НАТО. Всички тези международни дейности ги забравяме, защото те трябва да стоят тука и да натискат бутона и не може да отидеш до тоалетна всеки момент. Чакат гласуването и почивките. Буквално ампутираш голяма част от функциите на народното представителство. Делегации, обмен, сътрудничество - това заминава. Чакаме следващ парламент, но не е проблемът в международната дейност на НС. Проблемът е, че този тип договорки отвращават хората не просто да се занимават с политика, а дори и да гласуват" коментира Петър Витанов.

Сбогуването на Петков с парламента и Асен Василев за бедните

Беновска отбеляза, че Витанов е на близки години до Кирил Петков и Асен Василев и пожела да изгледат коментара на “Беновска пита" от последните дни за сбогуването на Петков с парламента като в “На прощаване" и какво е казал Асен Василев от трибуната на НС, чукайки с юмрук и колко е бил щастлив след вота на недоверие.

“На фона на аплодисментите на падналите от власт "Промяната“, БСП и ДБ Кирил Петков, като един Харвардски революционер, сякаш, излъчваше към цял народ, и към Татко, и към Лена си Христо-Ботьовото "На прощаване“:

"Не плачи, татко, не тъжи, че станах ази хайдутин,

хайдутин, татко, бунтовник!

Но кълни, татко, проклинай таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина -

да ходим да се скитаме немили, клети, недраги!

Аз зная, татко, мил съм ти, че може млад да загина,

кат си ме, татко, родил със сърце мъжко, юнашко,

та сърце, татко, не трае да гледа турчин, че бесней

над бащино ми огнище: там, дето либе хубаво

черни си очи вдигнеше…

Дружина тръгва, отива, пътят е страшен, но славен:

аз може млад да загина...

Но... стига ми тая награда -да каже нявга народът:

умря сиромах за правда, за правда и за свобода...“



Чудно, обаче, как тази нежна душа - Асен Василев - на 21 юни 22-ра от трибуната на 47 НС говореше за някакво ..."духане"…

Асен Василев: Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да я обобщя, е - да го духат бедните! Това е вашата икономическа философия.

А на 22 юни 22-ра , Асен Василев - след като падна от власт - отиде, като Войн, сред народа:

Асен Василев: Аз мисля, че резултатът е много добър!

Медия: Защо?

Асен Василев: 4 гласа ни делят от победата!

Медия: 4 гласа, но, явно, жизненонеобходими, г-н Василев!

Асен Василев: След следващите избори съм сигурен, че тези 4 гласа ще ги има! Тези 4 гласа срещу мафията ще ги има със сигурност! И знаете ли, днес, тук, българският народ си отвоюва държавата!

“Българският народ си бил отвоювал държавата, бедните да го д*хат. Кирил Петков се прегръщаше като “На прощаване" със своето правителство. Какво е това поколение?" попита Беновска. Витанов отговори, че не е до поколение и не би желал да коментира емоционалните изблици на тези хора. Водещата отбеляза, че това е пърформънс пред всички. Евродепутатът каза, че не обича да генерализира за поколението, а и не обича някой да говори от името на народа, защото народът не е хомогенен и претенцията, че представляваш народа, е измамна. “Измамно е и това усещане, че това, което се случва пред НС, е олицетворение на вижданията на цялата държава" подчерта Витанов.

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?

“Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?" попита Беновска. Петър Витанов отговори, че на всяка една партия целта ѝ е да управлява. Водещата каза, че всеки иска, но може ли в действителност. Витанов смята, че обективен измерител за управлението са изборите и това ще стане съвсем скоро.

Предсрочни избори; БСП на избори

Беновска припомни, че снощи Мустафа Карадайъ е призовал за незабавни избори. Петър Витанов коментира, че това не е желано от никого. По отношение на БСП - перспективите не са добри, защото има тежък спад на доверие в България, а пък Европейската левица е във възход навсякъде - Италия, Малта, Франция, Германия, Швеция, Дания. “Имаме ясна нужда от европейските граждани от силна и традиционна левица. Има място за Европейската левица. Трябва да се поставят точните въпроси да се дадат конкретните отговори.

Екстрадицията на руските дипломати

“Какво ще кажете за позицията на Нинова и това, което Борислав Гуцанов вчера изрази, вероятно след консултация с нея, на трибунка в кулоарите на НС, че трябва да се отмени екстрадицията на 70-те т.нар. дипломати?" попита Беновска. Петър Витанов заяви, че това е единственото възможно нещо, което могат да кажат, за да измият малко срама. “Не мисля, че подобна нота може да бъде върната. Чисто практически не съм го виждал и това би означавало много голяма щета за авторитета на държавата. Грешка беше тази позиция, която не се взима в съответствие с всичките процедури, с алгоритъма на държавата, защото самия факт, че говорим за самостоятелно решение, е меко казано шокиращ и второ - тази мярка е неправилна, в неподходящ момент и ще има тежки икономически и политически последици. Социалистите са разочаровани, че БСП е в правителство, което ама след 140 години дипломатически отношения, участва в правителство, което скъсва дипломатически отношения с Русия и каквото и да кажем от трибуната... продължаваме да подкрепяме това правителство - не с Пешо, а с Гошо" коментира евродепутатът. Беновска го поздрави за това, че изразява тази позиция като евродепутат. Според Витанов санкциите към Русия са били политически отговор на една военна атака и те са били нормални към онзи момент, но за да не реагира Европа военно - дава политически отговор. “Аз не съм русофил или русофоб. Всеки се оправдава с всеки. На времето като свърши някой работа в Москва, ние се напъваме и я свършваме два пъти повече. Сега се получава горе-долу това. Десните хора в България изобщо не са съгласни с позициите, които България е имала тогава и пръдне ли Москва - ние се осерем, с извинение. Сега става същото. Защо трябва ние да сме опитното зайче, което да скъса първо отношения с Руската федерация и да видим какви ще бъдат последствията? Когато си между една световна военна суперсила, между една изключителна регионална суперсила с засилващо се влияние, тогава много внимателно трябва да балансираш в своите външни отношения, за да можеш да гарантираш собствените си граници" коментира евродепутатът.

Тениска Харвард

Беновска подари на Петър Витанов тениска Харвард и цитира Тръмп, който е казал, че трябва да си много глупав, за да скъсаш отношения с Русия. “Аз съм съгласен, че това не е от полза за България и се надявам тези, които дойдат да спомогнат - не да променят курса, ясно е, че вътрешно политическият курс на България не може да бъде променен, но да възстановят нормалността в отношенията с Русия" каза Витанов. Той добави, че след управлението на Харвард, ЮУЗ ще изглежда повече от Харвард и това ще бъде мръсна дума.

Така завърши разговорът между Петър Витанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 2-ри юли 2022 година.