Руските войски обстрелват украинския град Лисичанск и околностите му в хода на общото си настъпление за превземане на последния бастион на украинската съпротива в Луганска област, съобщи областният управител Сергий Гайдай, цитиран от Асошиейтед прес.

"През последното денонощие окупаторите извършваха обстрели с всички налични видове оръжие", заяви губернаторът в чат приложението Телеграм.

Украинските бойци вече седмици наред се опитват да защитят града и да не допуснат той да последва съдбата на съседния Северодонецк, който падна в руски ръце миналата седмица. Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му през последните дни са установили контрол над петролната рафинерия в покрайнините на Лисичанск, но вчера Гайдай каза, че боевете за нефтокомбината продължават.

В Славянск, един от големите градове в съседната Донецка област, който все още е под украински контрол, четирима души са загинали снощи при обстрел от руските сили с касетъчни боеприпаси, съобщи във Фейсбук кметът на града Вадим Лях. По думите му в ударените квартали не е имало никакви потенциални военни цели.

Разследващи претърсват развалините след руски въздушен удар вчера сутринта по жилищни зони в района на Одеса, при който загинаха 21 души.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че три противокорабни ракети са ударили жилищна сграда в малкия град Сергеевка. Сред жертвите на вчерашното нападение са и четирима души от едно и също семейство, загинали в крайбрежен къмпинг, който също бил ударен, каза той.

"Подчертавам: това е умишлен и директен руски терор, а не някаква грешка или случаен ракетен удар", каза Зеленски.

Кремъл многократно е заявявал, че силите му атакуват складове с гориво и военни обекти, а не жилищни зони.

Украинските власти интерпретираха ракетното нападение като отмъщение за изтеглянето на руските войски от намиращия се наблизо Змийски остров, който придоби както символно, така и стратегическо значение в започналата на 24 февруари инвазия в Украйна.

Москва представи напускането на острова като "жест на добра воля", целящ да се помогне за разблокирането на износа на зърно.

Превод и редакция: БТА