***

София.

От 9.00 часа ще се проведе акция по почистване в защитена зона "Долни Богров - Казичене" и лекционна образователна част към нея.

***

София.

От 10.00 часа в зала 4 на Интер Експо център ще започне Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

***

София.

От 10.00 часа в Южния парк в София (зад музей "Земята и хората“) вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Азиатския фестивал "Съкровища от Изтока“. Фестивалът се организира от посолството на Индонезия в България в партньорство с още 11 дипломатически представителства от Азия.

***

София.

От 20.00 часа на лятна сцена Военна академия Държавна опера – Русе ще гостува на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър с мюзикъла “Кой е Големанов“. Фестивалът се провежда от 24 юни до 17 юли 2022 г. с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

***

Бургас.

От 10.00 часа, на алеите пред експоцентър "Флора“ ще започне традиционният ретро парад в Бургас.

***

Бургас.

От 18.00 часа в района на Морската градина на главната алея между "Гъбката" и "Морско казино", във връзка с отбелязване на 143 години от създаването на Министерство на вътрешните работи и професионалния празник на служителите от МВР – 5-ти юли ще се проведат различни демонстрации.

***

Варна.

От 15.00 часа във Фестивалния комплекс ще се проведе първото заседание на новия Национален съвет на Младежкото обединение в БСП.

***

Варна.

От 16.00 часа в Юнашкия салон ще се проведе 25-то издание на Националното състезание между клубовете на знаещите в България "Какво? Къде? Кога?“.

***

Варна.

От 18.00 часа представители на ръководството и актива на ПП АБВ бъдат пред сградата на общината във Варна, за да обявят позицията си срещу изгонването от България на представители на дипломатическата мисия на Руската Федерация у нас.

***

Велико Търново.

От 11.00 часа на сцена "Арт лято“ до Художествената галерия "Борис Денев" в парка "Асеневци“ във Велико Търново ще се проведе първият юлски спектакъл от афиша на Международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели"

***

Видин.

От 18.00 часа пред сградата на Общинската администрация на пл. "Бдинци" заместник-кметът Борислава Борисова ще посрещне участниците в Световния пробег за мир и ще се проведе кратка церемония. След това всички присъстващи ще се отправят към района на Драматичния театър, където в зелената площ ще бъде поставена плоча, с което град Видин се обявява за Цвете на Мира. Оттам ще бъде направен пробег до крепостта "Баба Вида".

От 21:00 ч., пред БиблиоПощата е предвидено прожектирането на филм за Световния пробег.

***

Правец.

От 10.00 часа ще се състои официалното откриване на реновирания археологически обект Крепостта "Боровец"

***

Разград.

От 10.30 часа ще стартира 11-тото издание на Капанския събор ще се проведе днес, в село Гецово. Фолклорният празник на площада в капанското село се организира от: Община Разград, Кметство Гецово, РЕКИЦ“Читалища“ и НЧ“Просвета 1883“-Гецово, съобщиха от пресцентъра на Община Разград.

***

Стара Загора.

От 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна" под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда – Парижката Света Богородица". Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев.

***

Шумен.

От 11.00 часа в зала "Патиланчо“ на ДКТ "Васил Друмев“ ще се състои шоу "Фокуси в куфар“ от Паскал Паскалев – предпремиера



***

Шумен.

От 12.00 часа в централно фоайе на ДКТ "Васил Друмев“ ще се проведе "Театрални фантасмагории“ – детска творческа работилница