Министерството на земеделието потвърди искано от НАТ-2010 провеждане на КС по тютюна на 7 юли 2022 (четвъртък) от 13.00 ч. , съобщиха от НАТ-2010.

Свикването на заседанието е продиктувано от настояването на бранша да бъдат дебатирани и решени две много важни теми за българските тютюнопроизводители, касаещи ПНПТ (2023-2027) и подкрепа по схема de minimis за 2022 година!

Публикуваме входирано днес писмо с разширен вариант на предложението на НАТ-2010 относно Преходна национална помощ за тютюн 2023-2027, включена като финансов инструмент в Стратегически план на България за бъдеща ОСП на ЕС:

Уважаеми г-н Министър,

След обстоятелствен сондаж сред членската маса на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010" (НАТ-2010) и тютюнопроизводители от всички тютюнопроизводителни общини и райони от територията на страната, както и след проведена работна среща на бранша с държавни експерти и директори на ресорни дирекции от Министерство на земеделието, Ви информирам за следното:

Относно изясняване на забележки от Европейска комисия (ЕК) по Националния стратегически план на България за нова ОСП на ЕС (2023-2027), свързано с финансова схема Преходна национална помощ за тютюн с нова референтна рамка (2016, 2017 и 2018 години на производство), секторът предлага да бъде изготвена и изпратена до ЕК методология, даваща възможност на тютюнопроизводителите вписани в Регистър през съответните години съгласно ЗТТСТИ, да посочат една стопанска година, която да им бъде нова референтна през бъдещият програмен период без право на промяна до края на периода.

Също така, заради спецификата на климатичните условия и оптимизиране на периодите на изкупуване на тютюн по-време на изкупната кампания, да се вземе предвид, че отглеждалите тютюн производители през 2018 година (последната от посочените в стратегическия план три нови референтни години на производство), са с регистрирани количества тютюнева суровина, произведена през съответната стопанска година (чрез кантарни бележки, предавателно приемателни протоколи и фактури от реколта 2018) в две поредни години на регистрация – 2018-та и 2019-та. Примерът е масов, защото изкупната кампания на тютюн от една реколта за съответната стопанска година стартира традиционно през месеците ноември и декември на предходната календарна година и приключва през месеците януари и февруари на следваща. Свързано с това, моля да се направи необходимото, всички произведени и регистрирани в Регистър количества тютюн през 2018 стопанска година да попаднат в обхвата на схемата.

И още нещо. Моля да се обърне внимание и на факта, че през посочените нови референтни години на производство 2016, 2017 и 2018, голям брой тютюнопроизводители са отглеждали и реализирали тютюнева суровина от различни сортови групи тютюн през всяка една от годините. Например едни и същ тютюнопроизводител е отглеждал през 2016 година тютюн от сортова група “Каба Кулак", през 2017 година тютюн от сортова група “Бърлей", през 2018 година тютюн от сортова група “Басми", след което по надлежният ред е регистрирал в Регистър количествата тютюнева суровина от съответната стопанска година. Въпросът за изясняване е, коя година да посочи тютюнопроизводителят, за да му бъде тя нова референтна за периода 2023-2027.

С уважение, Цветан Филев

Председател на УС на НАТ-2010