Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 57–годишен мъж, който при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец - престъпление по чл.343, ал.1 б“В“, вр. с чл.342, ал.1, пр.3, от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвинението срещу Ю.Х. е за това, че на 02.12.2020г., в гр. Русе, при управление на лек автомобил "Тойота“, нарушил правилата за движение по пътищата, като не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял при възникнала опасност за движението – пресичащия пътното платно пешеходец, като допуснал пътнотранспортно произшествие при което по непредпазливост причинил смъртта 43-годишния Ц. С.

Обвиняемият управлявал лек автомобил по бул.“Тутракан“ в посока към гр.Мартен. По същото това време в близост до пътя вдясно, спрямо посоката на движение на обвиняемият имало пешеходец, който взел от кафеавтомат две чаши с кафе и тръгнал да пресича пътното платно към паркиран товарен автомобил. Въпреки наличието на пресичащ пешеходец по пътното платно обвиняемият не намалил скоростта на движение и продължил да управлява автомобила, като в резултат на това блъснал пешеходеца. Пострадалият мъж бил откаран в МСО на УМБАЛ“Канев“-Русе, но вследствие на получените множество травми, несъвместими с живота настъпила смъртта му.

Предстои насрочване на делото за разглеждане пред съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.