Заболяемостта в област Добрич към днешна дата - 1 юли, е 47.56%ooo за 14-дневен период. Това съобщи д-р Светла Ангелова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. За сравнение, заболяемостта за страната е 65.54%ооо. За днешния ден са регистрирани 11 положителни случая. Д-р Ангелова посочи, че от 21 юни до сега ръстът на положителните случаи надвишава 100% всеки ден.

Прогнозите са за евентуална нова вълна на COVID-19 предвид случващото се в Западна Европа, ваканционните пътувания и бързия темп на увеличаване на заразените, който се отчита в страната. Специалистите отправят апел да се носят предпазни маски на места със струпване на много хора, да се спазва дистанция и контактите да бъдат прецизирани.

Не отпада необходимостта от използване на дезинфектанти за ръце и повърхности. "Това е нещото, което е много важно на този етап, за да бъде лятото сравнително спокойно и есента вълната да бъде малко по-ниска“, каза д-р Ангелова.

Жулиета НИКОЛОВА