В Кюстендил започва Международният фолклорен конкурс "Пауталия". Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Иван Андонов, председател на читалище "Братство“. Фолклорната надпревара ще стартира с атрактивно дефиле от 17.00 часа. Организатори на събитието са Община Кюстендил и читалище "Братство 1869", със съдействието на читалище "Пробуда 1961". Музикалният форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил - Петър Паунов.

"През годините конкурсът се утвърди като сцена, която дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи“, каза Иван Андонов. Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени по 3 едногодишни стипендии в категориите индивидуални изпълнители по народно пеене, акордеон и тамбура във възрастова група 8-12 клас и по 3 целеви финансови подкрепи в същите категории във възрастова група 5-7 клас. Заявка за участие са подали над 3000 участници – индивидуални изпълнители и формации от различни възрасти от цялата страна, както и от съседна Сърбия.

"В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното изкуство. Тази година участниците ще се изявяват на две сцени“, каза Иван Андонов.

Венцеслав ИЛЧЕВ