Идеята за създаване на военен музей се ражда почти непосредствено след Сръбско-българската война. За съжаление остава нереализирана до 1916 година, когато е създаден музея. Това каза доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВИМ, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Филиалите на музея са три: във Варна са два филиала –Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба, и в Пловдив – Музея на авиацията.

Всяка една музейна институция има своите приоритетни цели, които са свързани със съхраняване и представяне на наследството, което има и за което има съответните задължения, отбеляза доц. Пенкова.

"Изпълнявайки всички тези функции, образователната и тази за възпитаването в ценности, е сериозна част от нашите приоритети. С цялостната си дейност музеят извършва това с изграждането на изложби и експозиции, и с техните задължителни образователни елементи, включително и възпитателни, това е основният начин, по който се изпълняват тези приоритети, защото това е езикът на един музей, неговите изложби“.

НВИМ има богата образователна програма, която винаги е била част от портфолиото на музея, която е различна в различните времеви отрязъци на годината и ориентирана както към съдържанието, което имат българските училища, така и към специфичния профил на военния музей, уточни Соня Пенкова.

Евелина БРАНИМИРОВА