На 30.06.2022 г. Районен съд – Пловдив осъди подсъдимите по НОХД № 7701/2019г. по описа на РС - Пловдив, а именно: М.С.С.-Д. и К.И.С., съобщиха от съда.

На подс.М.С.С.–Д. бе определено едно общо най-тежко наказание в размер на 4 години и 9 месеца "Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим, а на подс.К.И.С. бе определено едно общо най-тежко наказание в размер на 6 години "Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Съдът призна за виновни подс.М.С.С.-Д., и подс.К.И.С, за това, че в периода 2017 г. – 2018 г., при продължавано престъпление и след предварително сговаряне с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали в заблуждение различни лица, като са им гарантирали спечелването на търгове и закупуването на апартаменти от ЧСИ, защото били в близки отношения с тях или от банки, за чиито пълномощници са се представяли и с това са причинили на потърпевшите имотна вреда в общ размер на 27 177.60 лв.

Подсъдимите са осъдени още и за това, че за същия период чрез измама – създавайки невярна представа за съдържанието на документи са склонили тези лица да подпишат частни документи – декларации, които не съответстват на волята им – декларации за това, че са им върнали суми пари в различни размери, като К.И.С. е отвличал вниманието на деклараторите, а подс.М.С.С. – Д. е представяла за подпис втори екземпляр на вече създаден документ.

Подсъдимите са осъдени да заплатят на граждански ищци сумите от уважените граждански искове, както и солидарно да заплатят разноските по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Окръжен съд – Пловдив.