Не трябва да правим нито крачка назад - това би означавало капитулация и отказ от суверенитет, заяви лидерът на ГЕРБ


"Винаги съм казвал, че гласът на народа е глас Божий. Българският народ избра Кирил Петков за премиер. Хубаво, лошо - действията за оттегляне или привеждане в съответствие на нашите и техните дипломати трябва да бъдат продължени. Никаква крачка назад не трябва да дава правителството. То има пълната ни подкрепа. Иначе това би значело капитулация, отказ от суверенитет. А ние не трябва да го правим". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг на ГЕРБ в петък сутрин, предаде Nova NEWS.

"Ние подкрепяме действията на българското правителство, действията, които те са извършили, защото са избрани от народа. Ние бихме го направили по друг начин, без да скъсаме дипломатически отношения или без да се поставяме в тази ситуация. Но това е избрал народът и ние го подкрепяме", заяви Борисов.

"Нотата и ултиматумът от Москва са обидни за нашето правителство. Обиден съм като българин. Трябва да ги подкрепяме", каза Борисов.

Според него обаче подходът, по който е направено изгонването, е бил "аматьорски". "Абсолютно непрофесионалните и дилетантски действия трябва да бъдат подкрепени. Иначе ще излезе, че сме с Русия и против правителството. Сега има война и ние сме на страната на Украйна и на евроатлантическия свят. Ако влезем в детайли за глупостта на правителството ще излезе, че сме на обратната страна. Към днешна дата аз ги призовавам да не връщат назад, да си свършат работата докрай. Толкова са им възможностите. Крайната цел ние я подкрепяме ", подчерта Борисов.

"Още преди месеци казахме, че докато не свърши войната в Украйна, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще ги подкрепяме. С 2 ръце подкрепяме член 11 за бройките на дипломатите и прекомерното присъствие не само на руски дипломати, но и на обслужващ персонал. Това трябваше да се случи по друг начин. Трябваше външният министър и премиерът да го обявят като решение, на база доклад на службите. Ако няма такъв – да кажат, че искат реципрочност, да запознаят президента, да дойдат в парламента, а ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той определи като "непоправимо изтичането на милиарди в джобовете на членове на правителството на Петков през руските компании и посредниците. "Десетки милиони са им в джобовете. Това са непоправими неща, защото трудно ще бъде проследен пътят на тези пари и те трудно ще бъдат върнати в хазната. Българинът обедня“, коментира още Борисов.

Той посочи, че лидерът, в лицето на премиера в оставка, трябва да поеме отговорността.

"Петков отиде в парламента да се направи на важен и на следващия ден: "Чакай, какво стана?". Когато трябва да се вземе решение за РСМ излиза Борисов, когато трябва да се вземе решение за оръжия за Украйна - пак излиза Борисов. Това е лидерството. Ако видите детайлите, които са дали службите... Затова сега се налага да излизам и да поемам отговорност. Ние сме на страната на демократичния свят и ГЕРБ го е заявила преди няколко месеца. Аз подкрепям лидерите. Ако ПП имат друг лидер, нека да го покажат“, завърши бившият премиер.