Моделът Минесота, по който ще се работи в Центъра "28 дни, за да си чист“ се прилага и успешно работи в САЩ повече от 70 години. И в Европа в повечето държави се работи по същият модел, като в Полша са създадени над хиляда центъра, на които се заплаща от здравната каса.

Предвид това, че зависимостта е заболяване - без значение дали е предизвикана от наркотици, алкохол, хазарт или комбинирана зависимост – моделът е еднакво приложим.

Лечението е подходящо за възрастни хора, активно участващи в живота – работещи, функциониращи, имащи семейства, но зависими, заради което са буквално на ръба да загубят всичко или вече са загубили всичко.

Според полската статистика - над 53% преминали през терапията и спазващи насоките остават чисти през целият си живот. При 35% има значително подобрение, защото дори и след рецидив и повторно преминаване през терапията, значително увеличават шансовете си за оздравяването.

С този вид терапия се поставят основи на едно успешно здравеене. Начинът на работа се базира върху индивидуална, групова и семейна терапия в затворен комплекс близо до София 28 дни подред. За всеки пациент се изготвя индивидуален план, като не на последното място е работа и срещи с близките на пациентите.

По времето на престоя в Центъра общо пациентите преминават през 160 часа индивидуална и групова терапия. Съботно-неделните занимания в центъра са посветени на терапевтични срещи с близките и занимания по интерес.

След приключването на интензивният период през първият месец се провеждат 4 уикенд-срещи за превенция на рецидив. Подобни срещи ще се провеждат според нуждите на пациенти по няколко пъти месечно. След терапията пациентите се насърчават активно да участват и в групи на АА (анонимни алкохолици).

За работа в Центъра "28 ДНИ ЗА ДА СИ ЧИСТ“ полски терапевти и обучители по модел "Минесота“ Анна Швед и Анджей Майхер, са обучели 10 терапевти, лекар и помощен персонал. В желанието да бъдат в помощ на страдащите от Българска православна църква се включиха с няколко представители в обученията.

Първата сесия в центъра, която започна от 3 юли, ще бъде водена от Анна и Анджей заедно с българските им колеги.

За 20 работни дни без да се прекъсват трудовите ангажименти и участието в социалния живот, терапевтите в Центъра работят за възстановяване на вътрешните ресурси на човека, за да се справя без алкохол, дрога или хазарт.

Това е първият в България Център за интензивна терапевтична помощ на зависими, която продължава 28 дни, или 4 седмици. На този етап в България зависимости при възрастни хора може да се лекуват при психолози с индивидуални сеанси, продължаващи години наред или в програми, предлагащи дългосрочно лечение от 3, 6 и повече месеци.

Мястото за провеждане на терапията е изключително важно – далеч от градската среда, суетата и изкушенията, в уединено място близо до София. Стаите са двойни - просторни и много комфортни. Храната е много важна за терапията и включва закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. При постъпването на терапия за хора, които имат нужда от диетично хранене по здравословни причини – предвидено отделно меню.