Предизвикателствата и възможностите за участие на лица с психични и интелектуални затруднения в съдебни производства ще дискутират юристи, психолози и представители на институции, ангажирани с грижата за хора в уязвимо положение. Това ще се случи в рамките на двудневен семинар, който ще се проведе на 4 и 5 юли в сградата на Община Ловеч, съобщиха от Окръжен съд - Ловеч.

Лекторите на семинара – адвокат Анета Генова, адвокат Мария Кръстева и психологът Калина Иванова – са с дългогодишен опит в работата и защитата правата на хора с ментални разстройства.

По време на обучението те ще представят инструменти за подкрепа на ефективния достъп до правосъдие на лица с психични и интелектуални затруднения, както и примери от практиката по съдебни дела, в които са приложени разумни улеснения.

Обучението се провежда в рамките на проект "Еx iure ad iustatium (от правото към справедливостта); принципи за справедлив съдебен процес за хора с увреждания“, който в период от три години изследва и апробира добрите и иновативни подходи в съдебните производства, в които страна са хора, страдащи от психичноздравни трудности. Проектът се изпълнява в партньорство със "Съюз на съдиите в България“ и "Български център за нестопанско право“.