"България се намира в изцяло нова ситуация след нотата на г-жа Елеонора Митрофанова от днес." Това обяви в предаването “Денят On Air" организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов.



“Това обвинение в шпионаж ли е или просто искаме да редуцираме състава на мисията на Русия на принципа на реципрочност? Ако има уличени в шпионаж чужденци - защо не са арестувани българите, които са били вербувани, донасяли са срещу страната си или са предавали националния интерес? И не на последно място - има ли поръчка към службите за определено поведение? Ние няма да поставяме ултиматум на партньорите от ПП, но отговорите са задължителни", допълни той в ефира на "Bulgaria On Air" .

Изходът е спешно свикване на КСНС и на министерски съвет, който да преразгледа това свое решение, обобщи Гуцанов

.

Според него, в тази връзка възниква и въпросът за доставките на газ. "Запасите ни се изчерпват, а несигурността остава. Затова ние настояваме за гарантирани доставки. Да, БСП иска възобновяване на преговорите с "Газпром". Но, ако някой може да предложи газ на по-ниска цена и при по-добри гаранции и условия - нека водим разговори и там", категоричен беше депутатът от левицата.

"Отношенията с ПП в момента са сложни и ние изчакваме конкретното им предложение", обобщи организационният секретар на БСП.



“На съвместно заседание на ИБ и ПГ решихме, че няма как да продължим, след до голяма степен едноличното решение на Кирил Петков за експулсиране на руски дипломати", припомни той и допълни: "Това е безпрецедентно поведение не само в българската, но и в световната дипломация. С това си решение той ни вкарва в изключително сложна ситуация сега и минира бъдещите ни дипломатически отношения за дълго", каза още Гуцанов.



Според него, ако има друг кандидат за премиер, разговорите могат да продължат.

“Все пак, да не забравяме, че заедно постигнахме много - увеличихме значително пенсиите, добавките за млади семейства, свалихме ДДС на хляба на 0%, подпомогнахме бизнеса и земеделските производители. Всичко това беше част от програмата на БСП, но го постигнахме заедно", каза още той.

"Ролята на президента тук също е от значение и ние го призоваваме да се държи на висотата на своето институционално положение", подчерта Борислав Гуцанов.