"Лято в града“ – с тази платформа Община Благоевград и партньори ще предложат на гражданите и гостите на града множество разнообразни събития на открито през летния месец юли. Още първият ден на месеца ще бъде наситен с различни инициативи.

"3 ЧАСА СЛЕД ДЖУЛАЙ" е събитие за децата, посветено на познатата и у нас традиция Джулай Морнинг - символичното посрещане на първия юлски изгрев като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще. На 1 юли 2022 г. три часа след изгрева на слънцето, децата от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще отбележат този момент с "3 ЧАСА СЛЕД ДЖУЛАЙ". На Моста на влюбените, от 9.30 часа, децата от школите на Центъра ще пеят, свирят и танцуват. Ще има състезание, викторини, конкурси. Събитието е отворено за всички желаещи.

Лятната читалня "Книжки самоходки“ ще отвори врати на открито в Градската градина на 1 юли в 10:00 часа. Инициативата е на Регионалната библиотека "Димитър Талев“, като съвместно с Драматичен театър "Проф.Енчо Халачев“ ще изненадат приятно децата с появата на любим приказен герой. В Лятната читалня малки и големи ще могат да почетат книжки от богатия фонд на библиотеката, както и да разгледат различни списания.

Откритата читалня ще бъде в Градската градина от 10:00 до 12:00 часа на 1 юли, както и всеки петък през месеците юли и август.

От 20:30 часа на 1 юли ще започне Танцова латино фиеста на Моста на влюбените. Всички желаещи ще имат възможността да танцуват Салса, Бачата, Кизомба, Ча-ча, Джайв, ръководени от инструктори от местни клубове. Първото издание на това събитие – Социални танци на открито предизвика голям интерес и организаторите се надяват, че второто издание ще бъде едно приятно начало на летния месец юли. "Като нямаме море наблизо, на което да посрещнем първия юлски изгрев, нека заедно посрещнем първия юлски залез!“ – апелират организаторите от Община Благоевград.