Исторически музей-Правец е към края на изпълнението на проект по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG – ИПП България-Сърбия 2014-2020 г. "Коридори на културното наследство – инструмент за устойчиво развитие на трансграничния регион България-Сърбия".

Крайната цел от реализирането на дейностите по проекта е превръщането на крепостта в привлекателна туристическа дестинация и обект на устойчив туризъм не само на регионално, но и на национално ниво и в международен план.

Крепостта Боровец все повече придобива облик на привлекателен културно-исторически обект и с голяма доза увереност можем да кажем, че се превръща в конкурентноспособна туристическа атракция за гости от близо и далеч.

Крепостта "Боровец" е недвижима културна ценност с национално значение, тя е една от малкото проучвани планински крепости, част от Старопланинската укрепителна система през Късната античност и Ранно византийската епоха. Останките от гъсто разположените сгради във вътрешността, голямото количество фрагменти битова керамика и монети, предметите, свързани с бита на обитателите доказват, че крепостта има функции на укрепено селище. Крепостта е строена в средата на ІІІ в. и функционира до края на VI в.

Чрез реализирането на цялостна консервация и експозиция на крепостта Боровец на открито, чрез нейното социализиране ще се постигне по-пълно и цялостно популяризиране на археологическия обект като атрактивна туристическа дестинация.

Предстои официалното откриване на реновирания археологически обект на 2-ри юли 2022 г. в събота от 10.00 часа. След откриването предвиждаме участие на Сдружение за антични реконструкции от София с демонстрации на римско въоръжение, сечене на римски монети, отслужване на раннохристиянска служба от ІV-V век, демонстрация на редица занаяти, практикувани и на крепостта – обработка на кожи и вълна, предачество, римска медицина и др.